TehnologijaVečernji list

Zuckerberg osnovao odbor za nadzor sadržaja koji može poništiti i njegove odluke

Novi neovisni nadzorni odbor Facebooka uključivat će bivšeg šefa države, dobitnika Nobelove nagrade za mir i nekoliko stručnjaka i zagovornika ustavnopravnih prava u svojih prvih 20 članova, objavio je Facebook, prenosi Reuters.
5G mreža

Obračun s teorijama zavjere
Facebook briše lažne vijesti o 5G mrežama, WhatsApp ograničava prosljeđivanje memeovaNeovisni odbor moći će poništiti odluke predsjednika uprave i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga o tome treba li pojedini sadržaji biti dopušten na Facebooku i Instagramu. Radi se o Facebookovu odgovoru na učestale kritke svih razina društva glede  postupanja  s problematičnim sadržajem.

Facebook je izvjestio da članovi odbora žive u 27 zemalja i govore najmanje 29 jezika, iako je četvrtina grupe i dva od četiri supredsjedavajuća iz Sjedinjenih Država,

Supredsjedavajući, koji su zajedno s čelništvom  Facebooka izabrali ostale članove, bivši su američki savezni sudac i stručnjak za vjerske slobode Michael McConnell, stručnjak za ustavno pravo Jamal Greene, kolumbijska odvjetnica Catalina Botero-Marino i bivša danska premijerka Helle Thorning-Schmidt.


Poznati teoretičar zavjera
Facebook izbacio Pernarova obožavatelja – ‘fašistički Facebook obrisao mi je stranicu’!U  početnomm sastavu su i bivši sudac Europskog suda za ljudska prava András Sajó, izvršna direktorica Interneta bez granica Julie Owono, jemenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman, australijski istraživač internetskog upravljanja Nicolas Suzor i pakistanski zagovornik digitalnih prava Nighat Tata.

Nick Clegg, Facebookov šef za globalna pitanja, rekao je Reutersu da je sastav odbora važan, ali da će njegov kredibilitet biti potvrđen radom.

“Ne očekujem da će ljudi reći:” Oh aleluja, ovo su sjajni ljudi, ovo će biti veliki uspjeh “- nema razloga da itko u to vjeruje dok odbor uistinu ne počne s radom i donošenjem odluka u teškim slučajavima “, rekao je. Clegg.


SVE ZA KORISNIKE
Facebook dodao novi emoji, a na to ga potaknula pandemijaNadzorni odbor odmah će započeti s radom, a Clegg je rekao da će započeti sa saslušanjem nekih spornih slučajeva ovog ljeta. Odbor će narasti na oko 40 članova, Facebook je obećao uložiti 130 milijuna dolara u njega i finanirati ga najmanje šest godina. Odbor će donositi javne i obvezujuće odluke u dijelu spornih slučajeva u kojima su korisnici iscrpili uobičajeni postupak žalbe . Pri tom i Facebook može tražiti od odbora da  odlučuje o nekim spornim slučajevima uklučujući oglase i Facebook grupe.

Odbor može dati preporuke o politici Facebooka na temelju odluka u konkretnim slučajevima na što će tvrtka javno odgovoriti.

Nismo internetska policija, nemojte nas smatrati nekakvom skupinom za brzo djelovanje koja će se baviti se problemima koji se brzo kreću “, rekao je supredsjedatelj McConnell novinarima u konferencijskom pozivu, rekavši da će odbor umjesto toga sporučiti “drugi pogled, nakon pregleda činjenica, promišljen.”
Google, Facebook, YouTube

Zakon u javnoj raspravi
Google, Facebook i Youtube morat će poštenije plaćati autore u HrvatskojUloge članova nadzornog odbora su honorarne, a upravni šef odbora Thomas Hughes rekao je da radno vrijeme nije odlučeno.Dodao je da će plaće članova biti postavljene na uobičajenoj razini za tehnološki sektor, ali da ih neće objavljivati.

Stručnjaci i analitičari su kazali su da prvi članovi odbora raznolika ali impresivna skupina, a jedan od razloga za ovakav jak odabir američkih članova bio taj što su neke od najtežih odluka ili žalbi posljednjih godina započele u Americi.

Naravno, ni kritike nisu izostale, kao ni nejasnoće. Ne vidim ovoaj odbor kao neki hrabara izborizbor, rekla je Jillian C. York, direktorica Međunarodne zaklade za slobodu izražavanja (Electronic Frontier Foundation).

David Kaye, specijalni izvjestitelj SAD-a za slobodu mišljenja i izražavanja, rekao je za Reuters da će se učinkovitost odbora pokazati kad počnu s raspravama o slučajevima, ali da to nikako ne može biti sveobuhvatno rješenje pitanja i’nternetskog govora’. “Veliko je pitanje hoće li oni donositi mišljenja koja bi mogla rezultirati odlukama ili presudama, jer ovo je svojevrsni sud, a koje su u suprotnost s poslovnim interesima Facebooka?

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close