Magazinsibenik.in

Zobeno mlijeko: Odličan je izvor kalcija, a evo zašto ga mogu piti i alergičari

Posljednjih godina postale su vrlo popularne alternative običnom, kravljem ili kozjem mlijeku, posebice zato što sve više ljudi ima netoleranciju na laktozu ili alergiju na mlijeko. Zobeno mlijeko u usporedbi s drugim tipovima biljnog mlijeka, ima više bjelančevina, vlakana, minerala i vitamina te sadrži tek malo masti, zbog čega povoljno utječe na cijeli organizam i pridonosi sprječavanju mnogih bolesti.

Pa, kako nam to, dakle, zobeno mlijeko može pomoći?

Smanjuje loš kolesterol

Zobeno mlijeko prepuno je beta-glukana, topivih vlakana koje čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. Beta-glukani u crijevima tvore supstancu sličnu gelu koji se veže uz kolesterol i tako smanjuje njegovu apsorpciju, što posljedično snižava razinu kolesterola u krvi, piše N1

Čuva kosti, kosu i kožu

Jedan od najboljih izvora vitamina B skupine je upravo zobeno mlijeko, konkretno riboflavina i vitamina B12. Oni su neophodni za optimalno zdravlje cijelog organizma, a posebno jačaju kosti, kosu i zube, a kožu čine čistom i glatkom. Također, podižu raspoloženje i smanjuju djelovanje oksidativnog stresa na organizam koji je povezan s preuranjenim starenjem.

Opskrbljuje organizam kalcijem

Zobeno mlijeko često je obogaćeno kalcijem i vitaminom D – neophodnim tvarima za zdrave i jake kosti. Nedostatak kalcija može dovesti do propadanja koštane mase, zbog čega su podložnije lomovima. Vitamin D pomaže apsorpciji kalcija u krv pa njegov nedostatak također može izazvati poroznost kostiju.

Osigurava dovoljno energije

Ovaj napitak je dovoljno lagan za večernji obrok i dovoljno hranjiv za doručak pa se lakše prilagođava našim potrebama. Idealan je izbor za one koji žele smršavjeti jer podiže razinu energije, a opet ne radi težinu u želucu

Regulira šećer u krvi

Idealno je za dijabetičare jer pomaže u regulaciji glukoze zbog velike količine vlakana. Ipak, važno je pripaziti da ono koje konzumirate ne sadrži dodatne šećere pa ga je najbolje napraviti kod kuće. Vrlo je jednostavno!

Kako napraviti zobeno mlijeko?

Zobeno mlijeko ima blag, nenametljiv okus pa se može stavljati u sve – smoothieje, zobenu kašu, kolače, a ukusno je i samo. Iako ga možete kupiti u gotovo svakoj trgovini, najukusnije je ono spravljeno u vlastitoj kuhinji.

Potrebni sastojci:

20 dag zobenih pahuljica
1,5 l vode
prstohvat soli
prirodni zaslađivač (mi preporučujemo datulje)

Priprava:

Zobene pahuljice usitnite u blenderu i polako im dolijevajte prokuhanu vodu te ih miksajte na većoj brzini. Dodajte sol i očišćene datulje ili bilo koji drugi prirodni zaslađivač te miksajte još koju minutu. Zobeno mlijeko treba biti srednje gustoće. Ako je pregusto dodajte još malo vode, ako je prerijetko dodajte malo zobi.

Pripazite da zob ne miksate predugo jer može dobiti ljepljivu strukturu. Dobivenu emulziju krem boje dobro procijedite kroz gazu, cjediljku ili papirnati ubrus, prelijte u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku do 5 dana. Krupnu smjesu možete pojesti s voćem ili jogurtom ili iskoristiti za pripremu slastica poput zobenih keksi.

Zob u službi ljepote

Osim u prehrambene svrhe, zob možete iskoristiti i u tretmanima ljepote. Zbog protuupalnih svojstava zobeno mlijeko odlično je za tretiranje kože sklone aknama, suhoći i crvenilu, a od zobi možete napraviti i domaći piling za lice i tijelo.

Pomiješajte šalicu zobi s pola šalice ulja lješnjaka i eteričnog ulja po želji – čajevac za masnu kožu, lavanda za suhu, smilje za suhu. Tom mješavinom izmasirajte lice i/ili cijelo tijelo, dobro isperite te nastavite s daljnjom njegom.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close