Life Style

Znate li zašto mačke ližu? Jezik im ne služi samo za čišćenje i dotjerivanje…

Ako imate mačku, vjerojatno ste se nekad zapitali zašto joj je jezik stalno u pokretu, pa osim sebe liže i vas, a ponekad i stvari oko sebe. Ovo su neki od glavnih razloga zašto mačke ližu: 

1. Stvaranje i jačanje društvenih veza

Mačke ližu svoje ljudske prijatelje i druge mačke l da se s njima jače povežu. Kad je mačka kućni ljubimac, svi su ukućani dio njene društvene grupe koja je mačkama iznimno važna, iako često djeluju nezainteresirano i kao da su ‘u svom filmu’.

Mačka će tako osim čovjeka često lizati i druge mačke s kojima je u interakciji, jer se one tako međusobno čiste ali istovremeno i jedna drugoj iskazuju prihvaćanje.

2. Pranje

Slina mačkama pomaže da operu sve nečistoće i neželjene mirise s krzna, a sa svojim suhim i hrapavim jezicima uspješno uklanjaju prljavštinu s dlačica.

Isto tako, jezikom mačka drugoj mački pomaže da očisti teško dostupna mjesta tijela, što radi samo za one mačke u čijem se društvu osjeća sigurno.

3. Dotjerivanje

Možda ste primijetili da se mačke ližu i kad im je krzno razbarušeno, a to rade da se dotjeraju, da svaku dlačicu vrate ‘na mjesto’, i da jezikom s krzna skupe opalu dlaku.

Smeđa medvjedica Etta dobiva novi dom u kojemu će uživati i u kupanju


4. Iskazivanje naklonosti

Diranjem s jezikom mačka nam zapravo daje kompliment i govori da smo joj dragi, premda to privrženo lizanje može biti i malo neugodno jer im jezik ima male ‘udice’, papile.

One stoje obrnuto od smjera rasta dlake, a građene su od keratina, kao i naši nokti i mačije kandže.

5. Stres i tjeskoba

Mačke i kad su uznemirene ližu stvari i vlasnike, a ako je lizanje dugotrajno i kontinuirano najbolje je potražiti savjet veterinara. Prije toga možete mački igrom ili poslasticom pokušati odvratiti pažnju od lizanja.

Kad su pod velikim stresom, mačke se ponekad toliko ližu da im dlaka počne opadati, a ono što možete napraviti da joj pomognete je pratiti što se događa neposredno prije tog ‘kompulzivnog’ lizanja – a kad saznate što joj je okidač, možete ga pokušati ukloniti. 

6. Strah od dijeljenja

Ova vrsta lizanja je teritorijalna i s njom mačka poručuje da neki kutak, predmet ili osobu smatra ‘svojom’.

To je posebno izraženo kod mačaka koje svoj životni prostor dijele s drugim mačkama, pa ih tako upozoravaju da se drže podalje, piše The Sun.

Kakav pasji život! Bernardinac Bubi uživa u zimskim radostima…savršena kombinacija
Razmišljate o psu kao kućnom ljubimcu? Evo koja pasmina najviše odgovara vašoj osobnosti prema horoskopu

Predivna je
Pas spasio obitelj od požara: “Nanjušila je da počinje goriti oko utičnice”


Izložba mačaka u Westgateu


Ako im želite dobro
Upozorenje veterinara: Ovih 13 stvari nemojte nikad raditi ako imate mačku kao ljubimcaShow More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close