TehnologijaVečernji list

Znanstvenici pronašli rješenje za one koji se neće smjeti cijepiti

Sintetička antitijela koje je razvila grupa Eli Lilly omogućuju da se do 80 posto smanji rizik zaraze covidom-19, prema prvim rezultatima studije provedene među štićenicima američkih domova za umirovljenike.
FFP2 maska


FFP2 MASKE
Pogledajte koliko kod nas koštaju maske koje su obvezne u Bavarskoj: ‘Nema navale’“Vrlo smo  zadovoljni pozitivnim rezultatima koji pokazuju da je bamlanivimab (komercijalno ime sintetičkih antitijela) pomogao spriječiti covid-19, smanjivši uvelike simptomatski oblik bolesti među štićenicima domova za starije”, rekao je Daniel Skovronsky, voditelj znanstvene skupine. 

Ispitivanje uz podršku američke vlade obuhvatilo je 299 štićenika umirovljeničkih domova i 666 članova medicinskog osoblja u tim ustanovama, a koji su bili negativni na koronavirus na testiranju prije početka primanja terapije. Sudionicima je slučajnim odabirom davano ili 4,2 grama bamlanivimaba ili su primali placebo.

Nakon osam tjedana praćenja skupine, opasnost da ona razvije simptomatski oblik covida-19 bila je ublažena za 57 posto za sve osobe koje su primile sintetička antitijela. U jednoj podskupini koja je primala bamlanivimab, opasnost da se zarazi covidom-19 smanjena je do 80 posto, tvrde autori. 
U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2


Oprez zbog mutiranih varijanti virusa
Capak: Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja, 30 posto su nam smanjili isporukuČetiri osobe zaražene virusom u tim ustanovama umrle su, a sve one primale su injekciju placeba. To su tek prvi rezultati i u očekivanju da studiju ocijene drugi znanstvenici neki su je stručnjaci već pozdravili.  Eleanor Riley, profesorica imunologije na sveučilištu u Edinburgu smatra da terapija sintetičkim antitijelima može biti dopuna cjepivu

“Uvijek će postojati manji dio populacije koji se neće smjeti cijepiti ili neće dobro reagirati na cjepivo zbog ranijih medicinskih tegoba”, kaže Riley. 

“Ti rezultati premašuju naša očekivanja pokazujući da se takva terapija može koristiti i za prevenciju i za liječenje bolesti”, rekao je Nick Cammack, stručnjak za istraživanje stanica covida-19 u britanskoj zakladi Wellcome.

Sintetička antitijela ubrizgavaju se intravenozno i oponašaju ono što čini imunosni sustav pošto se zarazi koronavirusom tako što blokiraju virus da se izdancima prikači na ljudske stanice i u njih prodre.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close