TehnologijaVečernji list

Znanstvenici otkrili skoro 200 genetskih mutacija koronavirusa

Genetska analiza uzoraka više od 7500 ljudi inficiranih COVID-19 navodi na zaključak da se novi koronavirus – SARS-CoV-2, krajem prošle godine brzo proširio po svijetu te se prllagođavao ljudskim domaćinima, objavili su u srijedu znanstvenici. Znanstvenici Genetskog instituta sveučilišta University College London (UCL) pronašli su skoro 200 genetskih mutacija novog koronavirusa koje se učestalo i redovito ponavljaju. Po njihovom mišljenju, to pokazuje mogući obrazac njegovog razvoja i širenja kod ljudi.


Luka Čičin-Šain
Senzacionalan uspjeh: Dokazali smo djelovanje antitijela, na putu smo do lijeka za COVID-19Francois Balloux, jedan od voditelja istraživanja na UCL-u objašnjava da su rezultati pokazali da se veliki udio globalne genetske raznolikosti virusa SARS-CoV-2  može naći u svim zemljama koje su izrazito teško pogođene pandemijom. “Svi virusi mutiraju. Mutacije same po sebi nisu ništa loše i nema ničega što bi ukazivalo da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije od očekivanog. Za sada ne možemo reći da novi korinavirus postaje više ili manje smrtonosan i zarazan”, rekao je Balloux.

>> VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Njegov tim je proučio genome više od 7500 virusa sa zaraženih pacijenata diljem svijeta, a rezultati se nadovezuju na sve više dokaza da virusi SARS-CoV-2 dijele zajedničkog pretka s kraja 2019. To ukazuje da je virus u tom razdoblju prešao sa životinja na ljude.

I dok rezultati studije potvrđuju da se virus pojavio upravo krajem 2019. i potom brzo proširio po svijetu, studija nije utvrdila točnu lokaciju ili izvorišnu točku. Balloux je kazao da se 198 genetskih mutacija ili promjena pojavilo više nego jednom i to bi moglo pomoći u utvrđivanju kako se virus prilagođava, ali također može pomoći u razvoju lijekova i cjepiva
Zagreb: 11 novooboljelih od koronavirusa, 3 osobe preminule i 38 izliječenih

TESTIRA SE 71 CJEPIVO
Markotić: Na jesen sigurno neće biti ni lijeka ni cjepiva“Glavni izazov u pobjeđivanju virusa je da cjepivo ili lijek, nakon što virus mutira, više možda neće biti učinkoviti. Ukoliko se usredotočimo na dijelove virusa koji su manje skloni mutaciji imamo više šansi razviti lijekove koji će dugoročno biti učinkoviti”, rekao je Balloux.

Prema najnovijim informacijama tim je virusom u svijetu trenutno zaraženo 3,68 milijuna ljudi, a preko 257.000 ih je umrlo. Zaraza je zabilježena u više od 210 zemalja i teritorija od prvog izbijanja slučajeva zaraze  u Kini u prosincu 2019.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close