TehnologijaVečernji list

Znanstvenici otkrili: Ovaj lijek za Covid koristan je koliko i placebo!

Veliko kliničko istraživanje koje je koordiniralo Sveučilište Washington pokazalo je da je u pacijenata koji uzimaju hidroksilorokin vjerojatnost od obolijevanja od Covida-19 jednaka kao i u onih koji ne uzimaju ništa, što je još jedan u moru dokaza da lijek, što ga je često promovirao američki predsjednik Donald Trump nema nikakva učinka na koronavirus. 
Aspirin, Bayer


ispitivanje u Velikoj Britaniji
Lijek koji se koristi za sprečavanje tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv Covid-19Gotovo 800 dobrovoljaca sudjelovalo je u ispitivanju koje je s 9,5 milijuna dolara financirala zaklada Billa i Melinde Gates

Svi sudionici istraživanja imali su člana obitelji ili blizak kontakt koji je bio pozitivan na koronavirus. Nasumično je određeno tko će od njih 14 dana dobivati hidroksilorokin, a tko placebo. Dobrovoljci su se testirali svaki dan. U skupini koja je primala dnevnu dozu hidroksilorokina zarazilo se 46 ljudi, a u drugoj 43. Razlika je statistički nevažna, što znači da lijek nije imao učinka, rekla je voditeljica istraživanja dr. Ruanne Barnabas. 

Istraživanjem nisu pronađeni ni dokazi po kojima hidroksilorokin ublažava simptome bolesti nakon izbijanja infekcije. 

“Mislim da su rezultati u skladu s prijašnjim istraživanjima koja su pokazala da nema dokaza po kojima hidroksilorokin ima klinički važan učinak na prevenciju ili liječenje covida”, rekla je Barnabas. 
Zagreb: Od ranog jutra velike gužve za testiranje na Velesajmu


CRVENI OSIP
Znanstvenici otkrili još jedan simptom koronavirusa: Ako ga uočite, javite se liječnikuI ranija su istraživanja pokazala da lijek, izvorno namijenjen liječenju malarije, nije bio od koristi pacijentima koji su zbog covida završili u bolnici niti je spriječio zarazu kad se koristio kao profilaksa. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Nacionalni zdravstveni institut (NHI) već su ranije suspendirali klinička ispitivanja lijeka na covidu jer se pokazao neučinkovitim

“Ovo je još jedno istraživanje koje potvrđuje da, jednostavno rečeno, hidroksilorokin nema nikakvu ulogu u prevenciji i liječenju covida”, zaključili su znanstvenici. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close