DalmacijaSlobodna Dalmacija

ZBOGOM LEGENDO Plakao je kad je napuštao Gospino polje: ‘Cijeli svijet plaća da dođe u Dubrovnik, a ja imam privilegiju da tu radim!‘

Tužna je nedjelja, 21. veljače. Umro je Zlatko Saračević, legendarni hrvatski rukometaš, poslije trener. Pozlilo mu je nakon utakmice u kojoj je njegova Podravka u Koprivnici dobila Lokomotivu u derbiju kola Prve hrvatske lige rukometašica, te napravila veliki korak prema novom naslovu prvaka Hrvatske. Odvezen je u bolnicu. Nažalost, srce nije izdržalo. 

Saračević je kao igrač bio svjetski prvak s reprezentacijom bivše države, olimpijski prvak s Hrvatskom, s PPD Zagreb dva puta klupski prvak Europe… 

Trenersku karijeru je počeo 2003. godine u Rijeci, kad je zaključio sjajnu igračku karijeru. Prvo tri godine trener u riječkom Zametu. Pa kratko izvan Hrvatske. Potom trener Zadra. Bio je dopredsjednik i trener Arbanasa. Potom pet godina u PPD Zagrebu gdje je bio trener treće ekipe, pa druge ekipe, pa pomoćnik u prvoj momčadi, prvo Dvoršeku, pa Vujoviću. Zatim trener rukometaša Dubrovnika. U Gospino polje je došao u proljeće 2016. godine. Prvu utakmicu na klupi dubrovačkog kluba imao je pod balonom na Korčuli protiv Korčule u prvenstvu južne skupine Druge hrvatske lige. Dubrovnik je slavio. 

– Kako ja u Dubrovniku? Ivo Dragić je nazvao te pitao jesam li za suradnju, jesam li voljan pomoći Ha, nakon poziva sam se pitao što ću u Dubrovniku jer znam, nije to sredina koja je baš poznata po rukometu. Ali, nakon razgovora s Dragićem doznao sam kako klub ima ambiciju i želju ići naprijed. I došao sam tu. Cijeli svijet plaća da dođe u Dubrovnik, a ja imam privilegiju da sam u jednom od najljepših gradova na svijetu i da tu radim – rekao je Saračević u razgovoru za Dubrovački vjesnik.

Dva mjeseca od dolaska i spomenutog razgovora slavio je s RKHM Dubrovnik plasman u viši rang, južnu skupinu Prve hrvatske lige. Potom je Saračević u prvoj sezoni u drugom rangu izborio s dubrovačkom momčadi treće mjesto, a otišao je nakon što je klub ostvario dvije pobjede u nizu te nakon 8. kola njegove druge sezone u južnoj skupini Prve hrvatske lige zauzimao s 8 bodova šesto mjesto. Posljednji put vodio je momčad u Biogradu protiv Biograda. I tu utakmicu je dobio – 26:23.

Dolaskom Saračevića dubrovački klub je napravio iskorak u svakom pogledu. Njegove zasluge su uistinu velike što se u proljeće 2019. u Dubrovniku slavio povijesni plasman kluba u najveći rang, PAKET 24 Premijer ligu.

Klupu Dubrovnika napustio je nakon što je nakon utakmice u Biogradu dobio poziv koji se ne odbija, preuzeo je vođenje prve momčadi rukometaša PPD Zagreb, aktualnog prvaka. Bio je kao trener Dubrovnika pomoćnik izbornika Lina Červara u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Potom je ušao u ženski rukomet. Preuzeo rukometašice Podravke.

Pamti se njegov oproštaj od Gospina polja. Već je bio trener PPD Zagreba, došao se podraviti sa svima u Dubrovniku. Rukometaši Dubrovnika su ga dočekali pljeskom, spustio se nakon utakmice s tribina na parket. Svi u dvorani su uzvikivali njegovo ime. Zlatko Saračević se potom našao na rukama igrača Dubrovnika.

– Napiši, molim te, ako se opet ikad ukaže prilika da dođem i vodim Dubrovnik, ove krasne mladiće, koji su amateri, a radili su kao profesionalci, doći ću. Zbog toga nek ovo ne bude moje zbogom Dubrovniku, već samo doviđenja – rekao je suznih očiju napuštajući Gospino polje nakon priređenog oproštaja. 

Nažalost, danas su svima oči pune suza zbog njegovog preranog odlaska. Zlatko Saračević je zauvijek zaklopio oči u 60. godini života.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close