AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Zašto su FFP2 maske, od danas obavezne u Njemačkoj, djelotvornije od drugih? Postoje one bez ventila i s njim, evo kako se kod nas kreću cijene

Uoči proglašenja zakonske obaveze nošenja FFP2 maski u Njemačkoj, bavarska vlada podijelila je 2,5 milijuna te vrste zaštite siromašnima, umirovljenicima te pripadnicima rizičnih skupina, a prvih tjedan dana neće se kažnjavati one koji ih ne budu nosili, prenosi N1.

Neke se maske, poput spomenutih s oznakom, preporučuju još od početka pandemije kao sredstvo za obranu od Covid-19. Prema definiciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, FFP2 spada u kategoriju “filtrirajućih polumaski s ventilom i bez ventila, baš kao i slične FFP3 maske N95/ N99 i N100”. Namijenjene su zaštiti na radu, testirane, certificirane te izrađene prema europskim standardima kvalitete.

Filtrirajuće polumaske, FFP, dio su osobne zaštitne opreme u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstvenim ustanovama. Njihova primjena je jednokratna.

Dizajn filtrirajućih maski je različit. Postoje one bez ventila za izdah i one s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani i izdisani zrak te zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Kako bi se FFP maske plasirale na tržište u Europi, one se moraju podvrgnuti postupku ocjene sukladnosti u skladu s europskom uredbom EU2016/425, nakon čega dobivaju oznaku CE. Uz to, moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda EN 149: 2001-10.

U iznimnim slučajevima FFP maske mogu se smatrati medicinskim proizvodom ako nemaju ventil za izdah onda kada se zrak filtrira tijekom udisaja i izdisaja. Takve maske nose se u situacijama u kojima se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95 posto i više, odnosno 98 posto i više čestica, ovisno o jačini filtracije, stoji u objašnjenju HZJZ-a.

FFP maske različitih materijala, ali i cijena, nudi velik broj proizvođača. Mogu se pronaći u ljekarnama, ali i kupiti online, putem interneta.

Cijene FFP2 maski u Hrvatskoj

Farmacia tako u svom internetskom dućanu nudi niz različitih maski za zaštitu od Covida-19. FFP2 maske s filtrom stoje 67,50 kuna za komad, a pakiranja s pet maski iste namjene stoje 151,90 kuna. Dakako, prethodno treba provjeriti imaju li ih na lageru, u web shopu ili trgovini.

Medivita nudi maske izrađene od elektrostatičkih tkanina od taljenog materijala i s elektrostatičkim filtrom od pamuka za 15 kuna po komadu, a po istoj cijeni maske nudi i Bauerfiend.

Svijet-svjetiljki.hr prodaje kutiju s deset komada zaštitnih maski za 151,56 kuna, a onu s 20 komada za 275,28 kuna. Nude i modele koji pojedinačno stoje 10,52 kune.

Vitalabo nudi udobne respiratorne maske klasičnog preklopnog oblika, koji omogućava prilagođavanje različitim oblicima lica, za 89,29 kuna. Alo, Alo pak prodaje četveroslojne učinkovite zaštitne maske za odrasle od netkanog tekstilnog platna za 15 kuna po komadu.

Lacuna ima čitav niz respiratornih maski s ili bez ventila, od modela s dišnim filtrom od elektrostatičnog polipropilena po 7,45 kuna do jednokratnih respiratornih FFP2 maski s ventilom za varioce po 76,80 kuna. Cijene su kataloške, bez PDV-a, prenosi Tportal.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close