Life Style

Zašto ne pamtimo ništa što se dogodilo do četvrte godine života? Stručnjaci imaju objašnjenje

Iako se prema stručnjacima naše osobnosti oblikuju još u najranijem djetinjstvu, malo ljudi ima ikakva sjećanja iz prvih godina života. Naime kako odrastamo, zaboravljamo ljude, događaje i mjesta s kojima smo se u djetinjstvu susretali, a razlog tome je,  piše portal Bright Side, fenomen zvan ‘dječja amnezija’.

Riječ je o nesposobnosti odraslih da se prisjete detalja ili cjelovitih događaja koji su im se dogodili prije četvrte godine života, a jedna od teorija kaže kako se dječja amnezija javlja zbog nemogućnosti govora u prvim godinama života. 
 | Autor : GettyImages

Foto: GettyImages


Naime kad ‘dohvatimo’ neku uspomenu, riječima ćemo ju u glavi opisati i tako zapamtiti. No budući da malo dijete smisleno ne priča negdje do druge godine života, nije u stanju ni stvoriti pravo sjećanje.

Osim ovog, neka istraživanja tvrde i da dio razloga za amneziju leži u razvoju našeg mozga koji, dok je zauzet s tvorbom novih stanica ne pohranjuje dugoročne uspomene te još nema takozvano ‘epizodno pamćenje’. Zbog toga često imamo općenite uspomene na rano djetinjstvo, npr. na park u koji smo često išli, ali se nećemo sjećati mnogih detalja.

Naši roditelji također utječu na način na koji se prisjećamo određenih događaja. Jedno istraživanje tako pokazuje da se djeca različito sjećaju istog događaja nakon što su o njemu razgovarali s roditeljima pa im treba pomagati da zadrže što više dobih sjećanja i da ih pravilno sebi protumače. 

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Roditelji otkrili urnebesne razloge zašto su djeca odbila jesti određenu hranu:

Neodlučnost pamćenje i razmišljanje

Gledali su crtić ‘Ratatoulli’ i tražili mamu da im pripremi isto jelo, a nakon što je provela sate i sate na internetu tražeći dobar recept i isto toliko u kuhinji, odlučili su da neće jesti jer jelo nije pripremio štakor, kao u crtiću.

Od polja do stola


Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja


Huawei


PETAL SEARCH
Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel

Samo na Večernji TV-u
Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kuneShow More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close