AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Zarazniji britanski soj koronavirusa virusa pronađen i u Češkoj. Sad se već proširio na 55 zemalja svijeta i gotovo sve naše susjede

I Češka koja je među europskim zemljama najgore pogođenima koronavirusom danas je potvrdila pojavu novog, zaraznijeg britanskog soja.

Ministar zdravstva Jan Blatny izjavio je kako smatraju da se u oko deset zadnjih slučajeva zaraze radi o novom soju.

“Njegovo brže širenje znači da će prije ili kasnije prevladati nad sporijim tako da imamo nekoliko mjeseci za snažniji odgovor – rekao je Blatny objašnjavajući kako će i dalje zadržati stroge epidemiološke mjere i stanovništvo nastojati procijepiti što je prije moguće.

Češki ministar je potvrdio da lockdown u zemlji ostaje do daljnjeg, kako bi se spasio zdravstveni sustav, te da će gotovo sve škole i većina trgovina biti zatvoreni. Bolnice u nekoliko regija na rubu su pucanja, većinom zbog nedostatka kreveta na jedinicama intenzivne njege i osoblja zbog zaraze i karantene.

S Češkom, britanski soj virusa prijavljen u čak 55 država svijeta, među kojima su i mnoge u Europi ( Italija, Njemačka, Austrija, Francuska i Mađarska…).

Kod nas soj nije još evidentiran, no to ne znači da ga nema. Kao što je poznato analiza uzoraka koronavirusa prikupljenih iz raznih dijelova Hrvatske za sada nije otkrila prisutnost engleskog soja SAR-CoV-2 virusa, no otkrila je postojanje škotskog soja koji je također zarazniji od onoga iz Wuhana.

– Dobra je vijest da u šezdesetak analiziranih uzoraka nismo pronašli ni jedan koji bi odgovarao brzoširećem soju N501Y pronađenom u studenome u Engleskoj. To ne znači da taj soj nije prisutan u Hrvatskoj, no u ovom trenutku vjerojatnost da je dominantan je razmjerno mala – kazao je prof. dr. Kristian Vlahoviček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Vlahovček je voditelj interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika i liječnika koji su sekvencirali ukupno šezdeset uzoraka virusa SARS-CoV-2, prikupljenih u Zagrebu i na sjeveru Hrvatske.   

Osim britanske varijante, znanstvenike brine južnoafrički i brazilski soj zbog brzine širenja. Dobra je vijest što dosad  nema potvrde da se radi o sojevima koji izazivaju teže simptome bolesti iako se šire kao i britanski do 70 posto brže.

Južnoafrička varijanta stigla je u 22 države svijeta, a brazilska je osim u Brazilu detektirana i u Japanu.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close