AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Zagreb je danas grad s najlošijom kvalitetom zraka u EU-u: građani se žale na neugodan miris za što krive silne emisije izrazito štetnih čestica

Zagreb je danas, ali i jučer, opet u samom vrhu najzagađenijih gradova na svijetu. Prema indeksu kvalitete zraka, zrak u Zagrebu danas je ocijenjen s 153 što je razina zagađenja nezdrava za osjetljive kategorije ljudi, odnosno dišne bolesnike i malu djecu te bi trebalo ograničiti boravak na otvorenom ili nositi zaštitne maske prilikom izlaska iz kuće. Zagreb je tako ranije danas bio najzagađaniji grad u Europi. 

Na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu stoji kako je na mjernoj postaji Zagreb-3 kvaliteta zraka ocijenjena kao loša.

Podsjetimo, najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5 (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm) jer su najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća pa čak i u krvotok, piše Jutarnji.hr.

Kako javljaju čitatelji, u gotovo čitavom gradu osjeća se neugodan miris, za što krive silne emisije izrazito štetnih čestica.

No kako se u Zagrebu kvaliteta zraka mjeri samo na nekoliko mjesta u gradu, podaci o zagađenju su često nepotpuni, a koncentracije lebdećih čestica PM2,5 i PM10 uopće se ne mjere na mjernim postajama u centru grada. 

Osim o prometu i industriji, razina zagađenja ovisi i o trenutnim vremenskim prilikama pa je zagađenje veće u maglovitim danima s malo vjetra. 

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close