Life Style

Za predjelo – Čvarci od soma posluženi u kućici na drvetu

Kuća u prirodi Zlatna Greda, na sjevernom ulazu u Kopački rit i 30-ak kilometara od Osijeka, mjesto je gdje se spajaju prelijepa priroda, gastronomija, avanturistički duh i učenje o prirodi. Pregršt je mogućnosti. Njihova Kuća u prirodi nekadašnja je upravna zgrada jedne od baranjskih pustara, proizvodno-poljoprivrednih kompleksa građenih tijekom 19. stoljeća Okolnu prirodu može se istraživati veslanjem, a sat vremena niz rijeku u dvosjedu stoji 50 kuna, dok je za četverosjed potrebno izdvojiti 80 kuna. Kome je draže kopno, najam bicikla je 20 kuna. A s bicikliranjem se može kombinirati samostalno promatranje ptica i životinja. Započeti ga možete na poučnoj stazi “Blago močvare”, gdje su postavljene dvije promatračnice. Prva je u neposrednoj blizini ekocentra i služi za promatranje divljači, poglavito jelena tijekom sezone rike. Druga promatračnica nalazi se uz kanal Čarna i iz nje se najbolje vide ptice.

Posebna je atrakcija Zlatne Grede adrenalinski park. Adrenalinski program sa zip-lineom stoji od 120 do 150 kuna, dok je samo penjanje po adrenalinskom parku na nižoj razini 50, a na višoj 70 kuna. Cijena je penjanja po stijeni 30 kuna. Dok roditelji piju kavu ili čekaju ručak, njihovi mališani bezbrižno se mogu igrati u miniadrenalinskom parku, besplatno.
 | Autor : Davor Javorović/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell


A kad smo kod hrane, tradicijski su specijaliteti po pristupačnim cijenama. Predjelo, odnosno baranjski hladni pladanj na kojem su kulen, kulenova seka, kobasica, slanina dimljena i domaći sir stoji 40 kuna, a isto toliko su i čvarci od soma s tartar-umakom. Fiš paprikaš s domaćom tjesteninom je 55 kuna, a perkelt od svježeg soma uz domaću tjesteninu sa sirom i slaninom je 70 kuna. Baranjski gulaš od divljači stoji 50 kuna, a prava je poslastica špikovani but jelena s mrkvom i slaninom, uz domaće knedle od kruha i džem od brusnica, što stoji 80 kuna. Hrana se, osim u zatvorenome dijelu Kuće u prirodi ili dvorištu, može poslužiti i u – kućici na drvetu, u krošnjama grana, s prekrasnim pogledom na zalazak sunca i okolicu. Pogodna je za rođendane i manje proslave. Četiri sata najma te kućice stoje 250 kuna, a osam sati 400 kuna.
 | Autor : Davor Javorović/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell

 | Autor : Davor Javorović/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell


– U Kući u prirodi imate mogućnost družiti se s našim konjima. Zenta i poni Princ s nama su godinama. Ako ste zainteresirani za jahanje, kontaktirajte nas da dogovorimo termin. U ostalo vrijeme možete se družiti s konjima i ne zaboravite ponijeti mrkvu, njihovu omiljenu deliciju – poručuju iz Zlatne Grede.

Ne dopustite da vas obeshrabri dug put kroz šumu – ne brinite se, niste se izgubili, ali oprezno vozite, jer cestu pretrčava divljač.    
 | Autor : Davor Javorović/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell


Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close