Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Za blud nad djevojčicom Kaštelaninu se sudi kao neubrojivom: vještačenje potvrdilo da 37-godišnjak ima teže smetnje, on se brani da curicu nije ljubio

Tridesetsedmogodišnji M.M. iz Kaštel Sućurca, koji je početkom listopada prošle godine uhićen zbog napada na devetogodišnju djevojčicu u Kaštel Gomilici, još uvijek je formalno-pravno u istražnom zatvoru, a taj istražni zatvor protječe mu boravkom u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu. Nakon uhićenja odmah je upućen u zagrebačku Zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, a onda i na Ugljan.

Nad njim je obavljeno i psihijatrijsko vještačenje u Splitu, te je dr. Sanja Batina utvrdila da je neubrojiva osoba zbog težih duševnih smetnji, ali je ipak protiv njega podignuta optužnica na Općinskom državnom odvjetništvu 23. studenog prošle godine zbog bludnih radnji na štetu jedne djevojčice, a ne dvije, kako su u početku tvrdili i policija i mediji. Optužnica je potvrđena 8. prosinca prošle godine, a sudit će mu se kao neubrojivoj osobi na Općinskom sudu u Splitu u predmetu zatvorenom za javnost.

Nakon što se na jednom ili dva ročišta uglavnom ustanovi ono što je u biti već ustanovljeno vještačenjem psihijatrice, M.M.-a će se uputiti u neku ustanovu zatvorenog tipa koja se bavi osobama koje imaju psihičke smetnje, a koliko će dugo u njoj biti, procijenit će stručnjaci nakon provedenih tretmana.

Druga djevojčica, koja se tog dana s napadnutom vraćala kroz park, nije svjedočila u ovom predmetu jer je u dva navrata imala opravdane privatne razloge da se ne odazove pozivu suda. One su se svojim kućama vraćale nakon što su odradile zajednički trening, a napadnuta djevojčica vraćala se sama prvi put bez pratnje roditelja, koji su željeli da se malo osamostali.

U svojoj obrani koju je dao na tužiteljstvu, M.M. je rekao da nije ljubio devetogodišnju djevojčicu, nego da joj je samo prišao s leđa i podignuo je u zrak bez ikakve krajnje ili pogubne namjere. Kad je upitan zašto je to učinio ako nije imao takve namjere, M.M. nije znao odgovoriti.

Policija ga je nakon uhićenja prijavila za kazneno djelo spolnog zlostavljanja djeteta mlađeg od 15 godina, u vezi s kaznenim djelom spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora, ali optužen je za puno blaže djelo – za bludne radnje, za koje je zaprijećena kazna i za mentalno zdrave osobe od šest mjeseci do pet godina. 

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close