Slobodna DalmacijaSplit

Veterani Domovinskog rata i antifašisti: Svaka je kuća u Splitu zaplakala u Drugom svjetskom ratu jer je dala dite na strani borbe za slobodu

Članovi Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) danas su šetnjom kroz Marmontovu i podizanjem zastave Europske unije na jarbolu na Matejuški, obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, izabran u spomen na Kristalnu noć kojom je 9. studenoga 1938. u Njemačkoj počeo progon protiv Židovskog naroda.

– Mi smo danas ovdje kako bi spomenuli dan kojeg bi svi trebali spominjati u civiliziranom svijetu. Naime, 9. studenog 1938. godine započeo je progon židovske populacije na jedan vrlo jak i okrutan način, razbijali su se izlozi židovskih radnji, prozori njihovih stanova, palile su se sinagoge te su ubijani i mladi i stari. Zašto mi, veterani Domovinskog rata to danas spominjemo, zato što smatramo da ako se zaboravi na to zlo, netko će sutra zaboraviti i na našu borbu, kazao je Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e.

Dodao je kako su na Matejuški podignuli zastavu Europske unije zato što smatraju kako je ona upravo 1945. godine dobila svoj temelj.

– Svaka je kuća u Splitu zaplakala u Drugom svjetskom ratu jer je dala dite na strani borbe za slobodu. Ako se zaboravi dvije do tri tisuće poginulih iz Dalmacije u jednom danu, a da ne govorim o tisućama drugih, onda će i naša dica i potomci zaboraviti ovaj rat, poručio je Britvić.

Na web stranici udruge VeDRA danas je objavljen članak “Sudjelovanje splitskih Židova u Narodnooslobodilačkom ratu”, kojega je priredio Marin Kuzmić te su na taj način i službeno predstavili svoj magazin koji će pratiti sve aktivnosti udruge.

Među sudionicima obilježavanja bio je i Veselko Gabričević, umirovljeni general Hrvatske vojske koji ističe kako žele cijelom narodu i svojima koji baštine antifašizam, ne samo u Hrvatskoj već u Europi i cijelom svijetu, pokazati kako hrvatski branitelji ne predstavljaju nikakve crne vrane ili nešto tome slično, već da su i oni ljudi koji su na tragu antifašizma jer su se na određen način tijekom Domovinskog rata borili protiv fašizma. 

– Smatram da bi ovaj dan zasigurno trebao imati veći publicitet. Kada govorimo o medijima vidimo da ga ima, ali ovdje prvenstveno mislim na vlast koja bi ovom datumu trebala dati jedan veći značaj, za kraj je kazao umirovljeni general Gabričević.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close