Slobodna DalmacijaSplit

Veliki je red ispred ‘Općine‘, građani se žale da Porezna radi samo sat vremena dnevno s klijentima. Zašto je tako, objasnio je pročelnik Ivica Kusić

Redakciji Slobodne Dalmacije javio se čitatelj koji se požalio na radno vrijeme sa strankama u zgradi Županije Splitsko-dalmatinske. Tvrdi kako je radno vrijeme od 8 do 9 sati i da je to razlog ogromnog reda ispred zgrade u Domovinskog rata, te nam je priložio i fotografije.

Požalio se i da ne može stupiti u kontakt sa službenicima na mobitel i istaknuo kako će redovi biti još veći kad se u veljači budu predavali obrasci za povrat poreza.

Međutim, doznali smo kako spomenuto radno vrijeme ni gužva koja je nastala ispred zgrade “Općine” nema veze sa Županijom, nego splitskom podružnicom Porezne uprave, čiji je dio ureda smješten na istoj adresi kao i županijska uprava.

Pročelnik splitske podružnice Porezne uprave Ivica Kusić tvrdi da je u pitanju – viša sela, odnosno da je riječ o odluci koja je donesena na nivou države zbog suzbijanja epidemije. Odnosi se na sve porezne urede, ali i na sva tijela državne uprave.

– Odlukom Središnjeg ureda Porezne uprave odnosno ravnatelja određeno je da se sa strankama radi jedan sat dnevno. Ostali službenici dogovaraju sa strankama dolazak u Ispostavu poštujući epidemiološke mjere i neposredno rješavanje njihovih zahtjeva u atriju na ulazu zgrade i to za one poslove gdje se ne mogu koristiti servisi Porezne uprave, a sve kako se obveznici ne bi nepotrebno vraćali ili čekali – kaže nam pročelnik Ivica Kusić, uz napomenu da ova odluka traje do opoziva ravnatelja Porezne.

– Ja bih osobno volio da je pandemija stvar prošlosti, ali na ovaj način čuvamo zdravlje ne samo službenika već i svih poreznih obveznika – kaže Kusić.

Napominje kako su se potrudili da njihovi klijenti praktički sve usluge mogu izvršiti online, a takva obavijest im je izvješena i na ulaznim vratima zgrade.

Nadalje, kaže da su građanima raspolaganju su im servisi e-porezna, te portal Porezne uprave s rubrikom “PIŠITE NAM” gdje je moguće opisati problem u bilo kakvoj formi i priložiti slike dokumenata i ostalih formata koji su nužni za bilo kakav zahtjev. Tu je i popis svih telefonskih brojeva, te kontakt pozivnog centra.

– Znači, dolazak u Poreznu upravu je nužan samo kad se preko navedenih servisa ne može predstaviti problem poreznog obveznika. S obzirom da je na ovaj novi režim ulaza u zgradu strankama ograničen pristup službenicima, naloženo je svim službenicima da se striktno pridržavaju uredovnog radnog vremena od 7 do 15 sati i dnevnog odmora koji je od 10.:30 do 11 sati – ističe Kusić, te dodaje da je uputom propisano da svi službenici su dužni odgovarati na telefonske pozive, a u slučaju odsustvu iz sobe bilo za vrijeme dnevnog odmora ili rada sa strankama ili nekog drugog razloga dužni su odgovoriti na propuštene telefonske pozive. 

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, ovakva odluka o satu vremena rada s klijentima “uživo” trebala bi se promijeniti u veljači, kada se zaprimaju zahtjevi za povrat poreza.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close