KolumneSlobodna Dalmacija

Vatrogasac iz vrtića: u vrijeme kad Australiju gutaju požari malo je neumjesno smijati se na komediju koja se igra s vatrom i zahodskim humorom

Prebacivanje s akcije na komediju sad je već očekivan potez u karijerama akcijskih junaka. Svaki akcijaš se u nekom trenutku karijere okreće komediji da napne humoristične mišiće i ublaži svoj mačo imidž, ali i postane univerzalna transgeneracijska “obiteljska” zvijezda koju vole i klinci i roditelji.

Put je načeo Clint Eastwood (“Čovjek iz San Fernanda”), a popločao ga Arnold Schwarzenegger s “Blizancima”, “Policajcem iz vrtića”, “Juniorom” i “Ludim božićnim zvonima”. U komediji se s promjenjivim uspjehom okušao Sylvester Stallone (“Oscar”, “Stani ili će moja mama pucati”).

Komičarskim počecima (“Slučajni partneri”, “Sastanak s nepoznatom”) vratio se Bruce Willis u pauzama od “muškog umiranja” (“Odrastanje”, “Ubojica mekog srca”). Novomilenijski akcijski heroji pokušali su nastaviti slijediti korake starijih kolega, mahom Arnieja.

Vin Diesel je postao “Čvrsta ruka mira”, Dwayne “The Rock” Johnson “Zubić vila”, a Jason Statham asistirao komičarki Melissi McCarthy u “Špijunki”. Bilo je očekivano da i nekadašnji “wrestler” John Cena (“Marinac iznad zakona”, “12 rundi”) te budući član ekipe “Brzih i žestokih” snimi nešto u tom điru.

I “voila” – dogodili su se “Kaos u glavi” i “Neće moći ove noći”, gdje se mišićavac fino snašao. Ipak, Cenina “najschwarzeneggerskija” komedija je najnovija “Igra s vatrom” u kojoj biva svojevrsni vatrogasac iz vrtića. Nabildani glumac bi ionako, poput bivšeg kolege “kečera” Johnsona, želio biti novi Schwarzenegger koji je i sam igrao vatrogasca u filmu “Collateral Damage”.

To ima smisla budući da Cena izgleda kao da je Arnie smazao Matta Damona za doručak, onako kako je jeo zelene beretke u “Komandosu”. “Playing With Fire” je pronašao inspiraciju u hitu “Kindergarten Cop” i Dieselovu “The Pacifier”.

Podsjetimo se, Arnie je bio murjak na tajnom zadatku i preuzeo identitet odgojitelja u vrtiću, a Dieselov specijalac silom prilika skrbio o petero djece, od beba do tinejdžera. Glavni junak komedije “Playing With Fire” je Jake Carson, vatrogasac, točnije “smokejumper”, koji će preko noći zaglaviti u vatrogasnoj postaji s klincima spašenima iz požara i s vremenom spustiti mačo gard.

Kao i spomenuti filmovi, “Igra s vatrom” predstavlja Cenu u prirodnom “akcijskom” okruženju. Jake dolijeće helikopterom u zonu izbačaja spreman sa svojom ekipom (Keegan-Michael Key, John Leguizamo, Tyler Mane) gasiti šumski požar skakanjem u vatru (radni opis “smokejumpera” koji su “više kul nego vatrogasci”).

Akcija se izmjenjuje s poslovičnim šlagvortima “Ako ne podnosiš vrućinu, izađi iz kuhinje!” i “Postaje jako toplo!”. Netko bi mogao pomisliti da će umjesto “Playing With Fire” gledati “Firestorm 2” s Cenom umjesto ragbijaša Howieja Longa.

Međutim, da smo na terenu komedije biva jasno u trenu kad neki klinac krene zagrliti vatrogasaca u znak zahvalnosti što ga je spasio i bubne u obližnje  auto kad se ovaj okrene i izmakne zagrljaju. Kino se glasno nasmijalo. Dobar odaziv publike na premijernoj projekciji pokazuje da ljudima treba smijeha (i) u novoj godini, pa makar ova komedija nije dobra i ima nanovo nezgodan tajming kinodistribucije.

“Igra s vatrom” je stigla u hrvatska kina u vrijeme kad gledamo/slušamo vijesti o velikim požarima u stvarnosti (Australija), a u američkim je igrala dok su Kaliforniju gutale buktinje. Ne bi to bilo neumjesno da nije komičnih vulgarnosti.

Film ne uspijeva pomiriti nježno i neukusno, “feel good” i “feel bad (taste)”, “awww” i “ewww”, jednom kad u priču uđu djeca, tinejdžerica Brynn (Brianna Hildebrand), njezin brat, dječačić Will (Christian Convery), te njihova mala sekica Zoe (Finley Rose Slater).

Njihova vikendica je izgorjela, a roditelja nigdje na vidiku, stoga brigu o njima preuzimaju Jake i ekipa. Dakako, postaja tijekom dadiljanja postaje igralište. Spačke i majmunarije s izbjeljivačem, vatrogasnim aparatom, sapunicom, ali i bebom s pištoljem na čavle (!) tu i tamo uspijevaju razvući djelić osmjeha na lice.

No, većinski se poseže za jeftinim smjehom, nerijetko onim iz domene najprizemnijeg zahodskog humora. “Policajcu iz vrtića” nisu trebale takve šale da bude smiješan i ukaže na to kako su djeca nešto na što vas nijedna teretana ne može pripremiti, nepredvidljiva i izazovna, u slučaju ovog filma poput vatre, tj. da je ponekad lakše riješiti policijski slučaj i biti u epicentru požara nego čuvati klince.

“Playing With Fire”, pak, komediju temelji (i) na scenama s “kakicom”, od čega je jedna posebno neugodna s obje strane ekrana. Sreća da su Cena i ekipa su dio honorara dali u dobrotvorne svrhe za žrtve požara i iskupili se za tretman vatrogasaca u njihovu filmu.

Najbolji filmovi o vatrogascima

1. “Samo za hrabre” (2017.) 2. “Vatrene kacige” (1991.) 3. “Sirena za uzbunu” (2004.)

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close