AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Utrka s vremenom: Trumpova administracija prije odlaska želi pogubiti Lisu Montgomery, dok njezini odvjetnici tvrde da je mentalno oboljela

U utorak je počela pravna bitka koja treba odlučiti o sudbini Amerikanke koju administracija Donalda Trumpa želi pogubiti prije nego ode s vlasti, nakon što je odgođeno izvršenje smrtne kazne dok se ne utvrdi njezino mentalno stanje.

Ako republikanska administracija pobijedi u toj bitci, Lisa Montgomery (52) primit će smrtonosnu injekciju u Terre-Hauteu, u Indiani i tako postati prva žena koju su savezne vlasti smaknule od 1953. godine.

Ako ne pobijedi, Montgomery će najvjerojatnije izbjeći smaknuće jer će 20. siječnja prisegnuti izabrani predsjednik Joe Biden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme.

Branitelji Lise Montgomery ne niječu težinu njezina zločina: 2004. je ubila ženu u osmom mjesecu trudnoće s nakanom da joj uzme nerođeno dijete. Ono je preživjelo.

Montgomery je svoju žrtvu pronašla na internetu i posjetila je u njezinu domu u Missouriju pod izlikom da želi kupiti psića. Na mjestu događaja ju je ugušila, rasparala joj maternicu, izvadila dijete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi.

No njezini odvjetnici misle da ona boluje od teške mentalne bolesti koja je posljedica nasilja i silovanja koje je pretrpjela u djetinjstvu. Po njihovim riječima, ona ne razumije smisao kazne, što je nužan uvjet za njezino izvršenje.

Savezni sudac je u ponedjeljak navečer naredio odgodu njezina smaknuća, nekoliko sati prije predviđenog izvršenja kazne, dok se ne provede procjena njezina mentalnog stanja.

Čini se da dokumenti poslani sudu upućuju da je “Montgomery toliko daleko od stvarnosti da ne može racionalno shvatiti koji je motiv administracije za njezino pogubljenje”, ocijenio je sudac Patrick Hanlon.

Ministarstvo pravosuđa je odmah uložilo žalbu, osuđujući taktiku odgađanja.

Kakva god bila odluka prizivnog suda, strana koja izgubi može se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a koji može donijeti konačnu odluku.

Predsjednik Trump, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorirao je zahtjev za pomilovanje. 

Osim Montgomery pogubljenje ovog tjedna čekaju i dvojica crnaca.

Budući da su demokrati preuzeli kontrolu u Senatu, moguće je da će se, pošto Joe Biden preuzme dužnost, donijeti zakon kojim bi se ukinule smrtne kazne na saveznoj razini.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close