KulturaSlobodna Dalmacija

Uspješna predstava ‘Dijete našeg vremena‘ zbog zatvorenih kazališta dobila nastavak, seriju ‘Vrijeme našeg djeteta‘ koja svaki petak ide ‘online‘

Predstava “Dijete našeg vremena”, veliki hit splitskog kazališta PlayDrama, dobio je svoju videoekstenziju u formi malog dramskog serijala.

Snimljeno je sedam kratkih epizoda, a prva je prikazana prošlog petka; ostale će uslijediti idućih tjedana, uvijek u petak u 20 sati, a moći će se pogledati na kazališnom YouTube kanalu i Facebook stranici.

Serijal, za razliku od predstave, nosi nešto drugačiji, inverzni naslov pa se zove “Vrijeme našeg djeteta”.

Autorska ekipa nagrađivane predstave je ista: scenaristica je Ivana Vuković, redateljica Helena Petković, a nastupaju mladi glumci, još uvijek studenti splitskog Studija glume Stipe Jelaska, Lovre Kondža, Petar Salečić i Luka Šatara.

Podsjetimo, distopijska predstava PlayDrame održana je u klubu Quasimodo u listopadu 2019. Sve izvedbe bile su krcate, krenulo se i na gostovanja, uslijedila su ozbiljna priznanja u vidu Nagrade hrvatskoga glumišta i nagrade na Danima satire, a onda je korona prvo prorijedila, pa i otkazala mnoge nastupe.

Međutim, priča o Splitu u bliskoj budućnosti, čiji je identitet i slobodu požderao turizam i gdje je sve postalo brend, dobila je svoj duhoviti nastavak koji obrađuje razne obrasce ponašanja, svojevrsne kultove kao što je, u prvom nastavku, snimljenom na Ovčicama – kava.

KORONA PROLAZI, SPLIT OSTAJE

Kao i u predstavi, trojica Dalmatinaca podučavaju Zagrepčanina tim obrascima kako bi se stopio sa sredinom čije obrede i dijalekt ne poznaje. Tumače mu koliko sve vrsta kava postoji (mala, kratka, duga, s ladnin mlikon, s kap mlika, u ovakvu ili onakvu čikaru), kako i zašto naručiti vodu, pa i pepeljaru bez obzira na to puši li netko ili ne te kako se komunicira s konobarom.

Redateljica Helena Petković kaže kako su zbog korone i zatvorenih kazališta tražili neku novu formu uz pomoć koje bi predstavu održali na životu, premda se živi teatar na ovaj način ne može zamijeniti. Osobito ne komedija. Međutim, danas-sutra kada se kazališta ponovno otvore, mali serijal skečeva mogao bi biti i potpora izvedbi, svojevrsni propagandni materijal.

– Nedugo nakon premijere, kada smo se dobro uigrali i počeli gostovati, korona nam je poremetila planove. U predstavi smo obradili niz problema koje je donio turizam, gotovo jedina djelatnost u gradu kojoj je sve bilo podređeno, i onda je turizam doživio debakl. Međutim, ne mislim da bi predstava, kada sve ovo prođe, mogla biti “zastarjela”. Kritizirali smo koncept života u Splitu, a on se neće tako lako promijeniti – drži redateljica.

Helena Petković napominje da do sada nije imala iskustava s filmom – to nije njezin umjetnički jezik – ali veliku je pomoć čitavoj ekipi pružio direktor fotografije i montažer Milan Latković. Snimalo se na kultnim, atraktivnim lokacijama u Splitu, na Rivi, Matejušci, ali i na Klisu s kojega puca prekrasan pogled na grad.

OD ŽNJANA DO KOPILICE

– Međutim, dodaje dramaturginja Ivana Vuković, uključili su i, najblaže rečeno, manje atraktivna mjesta poput pustog Žnjana, Spaladium Arene i Kopilice.

Helena Petković i Ivana Vuković, dok je predstava još bila u radu, napominjale su da su prikupile toliko materijala i “baza” da bi dostajalo za još dva kazališna projekta. Sada su iskoristile dio toga, osmislile su neke nove scene, a uvrstile su i neke iz samog komada.

– Odnosi i likovi su isti, ali su se situacije izmijenile. Međutim, naša četiri momka i dalje nastoje pronaći način za lagodniji život i ujedno Zagrepčanina uklopiti u sredinu u kojoj želi i ostati. Oni će razvijati poslovne planove, prikazati dalmatinske finte i stereotipe, a u idućoj ćemo ih epizodi vidjeti u liku lijepih Splićanki kojima je posao šetati Rivom, što je motiv preuzet iz predstave u kojoj svaki stanovnik postaje zaposlenik brandiranoga grada.

Ivana Vuković dodaje da ima isustva s dokumentarnim filmovima te da upravo dovršava svoj prvi dokumentarni scenarij. Čitava se ekipa pak nada da je ovaj mali serijal samo kratkotrajna premosnica prije povratka u kazališta, a do tada – gledajte ih svakoga petka.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close