AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Umiru gradeći stadione za Svjetsko nogometno prvenstvo: dosad je poginulo 6500 stranih radnika, većinom siromaha koji rade u jadnim uvjetima. Neki su izvršili i suicid

Više od 6500 siromašnih radnika, mahom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke, umrlo je dosad u Kataru pripremajući ovu zemlju za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, otkriva britanski Guardian.

Krvavo i eksploatacijsko naličje globalne nogometne fešte vjerojatno nije nikakav presedan u ljudskoj povijesti, ali su ovaj put nezaštićene žrtve čijim je životima popločana radost ljubitelja lopte barem dosta precizno pobrojane.

Prema informacijama iz službenih vladinih izvora, gotovo svakoga tjedna u zadnjih deset godina otkako se Katar izborio za status domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva u prosjeku umire 12 gladnih i nezaštićenih radnika na gradilištima tamošnjih sportskih arena i drugih pratećih objekata.

Kako bi  svoju djecu i obitelji spasili od sigurne gladi, sirotinja iz južnoazijskih država živa se „ugrađuje“ u tribine i zelene travnjake kojima će dogodine trčati oni što godišnje zarađuju po nekoliko stotina milijuna eura. I oko kojih će se vrtjeti još vrtoglavije zarade od sponzora, gledanosti, reklama.

Otkako je u prosincu 2010. godine ulice Dohe ispunilo mnoštvo nošeno ekstatičnim zanosom izborenog domaćinstva Svjetskog kupa, službeni podaci iz Indije, Bangladeša , Nepala i Šri Lanke otkrili su da je u razdoblju 2011. – 2020. registrirano 5.927 smrtnih slučajeva njihovih radnika migranata u Kataru.

Zasebni podaci iz pakistanskog veleposlanstva u Kataru izvijestili su o dodatna 824 smrtna slučaja pakistanskih radnika u istom razdoblju. Ukupan broj poginulih znatno je veći od navedene ukupne brojke, upozoravaju istraživači, jer statistika ne obuhvaća smrti iz niza dodatnih siromašnih zemalja, poput Filipina i Kenije.

Smrti koje su se dogodile u posljednjim mjesecima lanjske godine također nisu uvrštene u popis. Nisu svi stradali ni izravno na bauštelama, pod građevinskim strojevima ili u padu s visine: 29-godišnji Mohammad Shahid Miah iz Bangladeša umro je, primjerice, od udara struje, kad je poplavna voda u njegovoj baraci u radničkom naselju došla u kontakt s ogoljenim električnim kabelom. Neki su se radnici uslijed svih blagodati radnog mjesta u najbogatijoj zemlji svijeta objesili.

U posljednjih 10 godina Katar je započeo neviđeni program izgradnje pripremajući se za svjetski nogometni turnir 2022. Uz sedam novih stadiona, tu su i deseci drugih velikih projekata poput novih zračnih luka, autocesta, sustava javnog prijevoza, hotela. U ovoj naftnoj zemlji s najvišim BDP-om na svijetu (po glavi prelazi 100 tisuća dolara) iz pustinje niče čak i posve novi grad koji bi trebao biti domaćin finala Svjetskog prvenestva.

U temeljima mu leže kosti i znoj siromašnih mučenika koji sigurno nikad nisu čuli za Hvarsku bunu i Matiju Ivanića, ali bi, da ih čuju, lako prepoznali davne stihove o njemu i vjekovnoj nepravdi: „Gradove smo vam podigli, turne, kule gradili. Oduvijek smo roblje bili, i za vas smo radili“.

Nalazi Guardianove istrage otkrivaju oholu ignoranciju bogataškog Katara prema elementarnoj zaštiti svoje dvomilijunske migrantske radne snage. Ova zemlja predano ni ne registrira, a kamoli istražuje toliko visoku stopu smrtnosti među mahom mladim radnicima.

Ne zanima ih ni što se iza crne statistike kriju bezbrojne priče o cijelim uništenim obiteljima koje su u dalekim zemljama ostale bez svog glavnog hranitelja, a obično i bez ikakvih podataka o razlozima smrti svojih voljenih, a kamoli odštete. Katarske vlasti većinu migrantskih smrtnih slučajeva na poslu registriraju kao „prirodne smrti“: nad sirotinjom čiji su životi jeftiniji od mačjih ne provode se obdukcije, što je urodilo zahtjevom regionalnog Human Rights Watcha Kataru da uključi forenzičare u dokumentaciju o smrti radnika-migranata.

Zbog medijskog odjeka ovog otkrića nedavno je reagirao i glasnogovornik Fife, apelirajući na zaštitu prava svih radnika na Fifinim projektima. “Uz vrlo stroge mjere zaštite na radu, učestalost nesreća na gradilištima Fifa Svjetskog kupa ipak je niža nego na drugim velikim građevinskim projektima“- poručili su iz Fife, ne pružajući dokaze za izneseno.

Dok uz kokice i pivo dogodine budete uživali u piruetama Messija, Ronalda, Neimara i drugih velikih umjetnika na ovoj sportskoj fešti, sjetite se makar da je sav taj užitak masama diljem svijeta zapravo omogućila anonimna i mrtva sirotinja. Žrtvovana kao hrana za lavove uoči gladijatorskih obračuna u arenama staroga Rima, čije će bijedne živote uskoro posve prekriti oduševljeni huk s tribina.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close