BusinessSlobodna Dalmacija

Uhićenje Dragana Kovačevića nije ih omelo; Janaf i u protekloj godini ostvario rekordne rezultate. Plenković na čelu tvrtke sada želi Damira Krstičevića?

Dionicom Janafa trguje se na Zagrebačkoj burzi pa kako je u skladu s burzovnim pravilima dan ranije najavljena objava financijskih izvješća u utorak, 23. veljače 2021. na stranicama Jadranskog naftovoda d.d. tako su tog dana objavljeni nerevidirani rezultati poslovanja za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. Janaf je i u protekloj godini poslovao profitabilno, te ostvario rekordne rezultate.

U 2020. ostvarena je bruto dobit od 351,6 mil. kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9 posto, a u odnosu na planiranu bruto dobit za 36,3 posto Neto dobit u iznosu od 288,1 mil. kuna veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 10 posto, a u odnosu na planiranu neto dobit za 36,2 posto.

Koliko je ta objava očekivana, toliko nije bilo predvidljivo medijsko nagađanje o tome da bi na čelu Janafa mogao zasjesti umirovljeni general Damir Krstičević, nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane u Vladi Andreja Plenkovića.

Sredinom prošle godine uoči parlamentarnih izbora Krstičević je rekao “Dosta je” i povukao se iz politike. Nakon povlačenja iz aktivne politike koristi. tzv. opciju “šest plus šest” što znači da prvih šest mjeseci prima punu, a drugih šest mjeseci pola plaće koju je primao kao dužnosnik.

Njegovo ime sada se ponovno našlo u interesu javnosti. Upućeni izvori, prema pisanju 24sata, tvrde kako bi premijer Plenković na čelu uspješne tvrtke u većinskom državnom vlasništvu htio vidjeti njemu bliskoga Damira Krstičevića.

Na toj poziciji kao vršitelj dužnosti predsjednika od 25. rujna 2020. je Stjepan Adanić, koji je dotad, kao i Vladislav Veselica bio član Uprave, izabran u veljači 2020.

No nakon izbijanja afere Janaf i uhićenja dotadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića, Vlada RH je razriješila Kovačevića i imenovala Adanića kao vršitelja dužnosti predsjednika Uprave.

O odluci Vlade tada je medije izvijestio Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, rekavši da će Adanić voditi Janaf do dovršetka natječaja za imenovanje novog čelnog čovjeka tvrtke, odnosno da će kao v.d. biti na toj funkciji nekoliko mjeseci.

Taj rok sada se približava i bude li Adanić punih šest mjeseci na toj funkciji to znači da će biti do 24. ožujka. Hoće li Vlada produžiti mandat Adaniću i tako pričekati da i Krstičeviću istekne “šest plus šest”, kako neki kalkuliraju, to valjda zna jedino Andrej Plenković i njemu najbliže osobe.

Mi smo pitali nadležne je li donesena odluka o raspisivanju natječaja za odabir kandidata za predsjednika uprave Jadranskog naftovoda i ako jest, kada se očekuje raspisivanje natječaja. Ako nije, je li donesena odluka o produženju mandata aktualnog vršitelja dužnosti predsjednika Janafa Stjepana Adanića?

-Odluka o objavi javnog natječaja za izbor predsjednika Uprave društva Jadranski naftovod d.d. nije donesena. G. Adaniću se može produžiti mandat za najviše šest mjeseci ili do provedbe natječaja – odgovorili su nam na upit u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u čijem je resoru i Janaf.

I dok se u medijima vrti ime Damira Krstičevića i govori o mogućnosti njegovog povratka u javni život, ovoga puta na čelo državne kompanije, pojedini upućeni u odnose na političkoj sceni se pitaju zašto bi došlo do te promjene s obzirom da je Stjepan Adanić jedan od osnivača HDZ-a na sjeverozapadu Hrvatske, a u razdoblju od 1990. do 1992. godine bio je gradonačelnik Varaždina. Uz to i prije imenovanja za člana Uprave, radio je u Janafu kao pomoćnik direktora za pravne poslove. Inače je magistar pravnih znanosti.

Sada se može pohvaliti rekordnim rezultatima tvrtke koju vodi, što je i istaknuto na stranicama Janafa.

-Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu – izjavio je predsjednik Uprave Janafa mr.sc. Stjepan Adanić.

U objavi za javnost Adanić je također istaknuo kako je nova Uprava pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj.

Adanić s optimizmom očekuje nastavak profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima.

-Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost Društva. Također, u tijeku je i izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju – naglasio je Stjepan Adanić.

Jesu li ti rezultati dovoljni za Plenkovićevu odluku tko će voditi Janaf i nadalje, vidjet će se uskoro.

Od podataka o poslovanju, izdvojimo još da su ukupni prihodi Janafa u 2020. u iznosu od 790 mil. kuna veći za 10,6 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, te su najbolji rezultati od osnivanja kompanije.
Poslovni prihodi čine 98,6 posto ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.
Prihodi od temeljne djelatnosti Društva –transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 mil. kuna i veći su za 14,3 posto od ostvarenja prethodne godine i za 8,2 posto u odnosu na planirane iznose.

U financijskim izvještajima navedeno je i kako je poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno 498,2 mil. kuna ili 66,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što pokazuje izvoznu orijentiranost kompanije.
Janaf 46 posto svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Ukupni rashodi iznose 438,4 mil. kuna i veći su za 11,1 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine najvećim dijelom, kako je obrazloženo, zbog rasta iznosa amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata i stavljanja istih u funkciju te rasta troškova proizvodnih usluga i električne energije zbog većeg obujma djelatnosti, a od planiranih rashoda manji su za 2,6 posto. Poslovni rashodi čine 96,1 posto ukupnih rashoda u tekućem razdoblju.

Tijekom 2020. Janaf je vlastitim sredstvima investirao više od 492 mil. kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close