DalmacijaSlobodna Dalmacija

U SUSRET ZAVRŠNOM TURNIRU KUPA HRVATSKE Jugovom treneru danas rođendan, hoće li mu njegovi igrači poklon uručiti u nedjelju u Rijeci?

Riječka Kantrida je 23. i 24. siječnja domaćin završnog turnira Kupa Hrvatske. Tri najuspješnija kluba u povijesti natjecanja, Jug Adriatic osiguranje, Mladost i Primorje EB, plus splitski Jadran, to je kvartet koji je kroz kvalifikacije izborio nastup u završnici.

Jugaši su osvojili točno polovicu trofeja – 14 od 28, a jedan manje imaju skupa Mladost i Primorje EB (Mladost 9, a Primorje EB 4) budući je jednom pobjednik bio POŠK pod imenom Splitska banka.

Mladost brani naslov. Prekinula je prošle sezone niz od četiri uzastopna slavlja Juga, koji samo četiri puta nije na kraju odlučivao o pobjedniku, i to u sezonama 1997./98., 1998./99., 2010./11. i 2015./16. U preostala 24 izdanja jest. Prve dvije sezone o pobjedniku Kupa odlučivalo se turnirski, Jugaši su bili drugi, a od sezone 1994./95. Jugaši nisu igrali samo u dva od 26 finala!

Jugov suparnik u polufinalu je splitski Jadran, kojem su najveći uspjesi u Kupu Hrvatske dva finala, i to je oba izgubio od Juga. Prvog u sezoni 2003./04. kad se igralo u dvije utakmice, obje je dobio Jug pod vodstvom Emila Nikolića, a drugog prije tri sezone na završnom turniru na Savi, koji se pamti jer je na njemu nije bilo domaćina, zagrebačke Mladosti. Jugov trener je od proljeća 2015. Vjeko Kobešćak, koji ove srijede, 20.siječnja, slavi 47 rođendan i koji je od dolaska u Gruž odveo Jugaše do 14 trofeja među kojima su četiri Kupa Hrvatske. Hoće li ovaj vikend u Rijeci Jug stići do svog 66. trofeja u povijesti, a Kobešćak do 15. s Jugom kao trener, a 35. u karijeri (19 je kao igrač osvojio sa zagrebačkom Mladosti, koju je kao trener odveo do jednog trofeja, i to baš Kupa Hrvatske. Bilo je to u sezoni 2011./12.). 

Jug Adriatic osiguranje i splitski Jadran otvaraju završni turnir u Rijeci u subotu, 23. siječnja u 17 sati. Sat i pol poslije kreće drugo polufinale između domaćina, Primorja EB i zagrebačke Mladosti, branitelja naslova. Finale je u nedjelju, 24. siječnja, od 17.30 sati. Sve utakmice izravno će prenositi Hrvatska televizija na svom drugom programu.

Novost je povratak stranih sudaca, i to je odlučeno kako će talijanski suci, Daniele Bianco i Filippo Gomez, suditi finale.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close