Slobodna DalmacijaSplit

U subotu je treća Boranka – pošumljava se predio Donjeg Sitnog uz cestu prema zvjezdarnici. Grad je osigurao besplatan prijevoz, a organizator maske

Ove subote se održava treća ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka – najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s HGSS-om i Hrvatskim šumama.

Tako će se pošumljavati požarišta na Mosoru u splitskom naselju Donje Sitno. Lokacija akcije nalazi se uz pristupnu cestu zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor – odvajanje od Puta sv. Luke prema zvjezdarnici.

Početak akcije planiran je u 9.30, a završetak u 13.30 sati. Na subotnjoj akciji pošumljavanja sudjelovat će izviđači iz Splitskog skautskog zbora, volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta u Splitu, članovi HPD Mosor i Planinarskog kluba Split te drugi građani.

Grad Split, kao partner kampanje Boranka, osigurao je besplatne gradske autobuse za prijevoz volontera od Splita do lokacije pošumljavanja i nazad. Autobusi kreću s terminala u Sukoišanskoj u 8.30 i u 9 sati, a povratak s Mosora je predviđen u 13 i 13.30 sati.

– Svi zainteresirani građani koji žele provesti dan u prirodu i pomoći u pošumljavanju požarišta slobodno se mogu pridružiti.

Prijave za gradske autobuse su obavezne zbog ograničenog broja mjesta, a prijaviti se može na e-mail info@scoutcity.org ili na broj mobitela organizatora 091 3639 942.

Svim volonterima osigurana je pitka voda, sendvič, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju, poručili su organizatori. 

Hrvatske šume osigurat će dovoljno sadnica i drugog sadnog materijala, a njihovi stručnjaci volonterima će na početku održati kratku edukaciju o sadnji.

O sigurnosti volontera brinut će volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcije, a za sve volontere osigurat će i zaštitne maske.

Akcije pošumljavanja odvijaju se pod propisanim epidemiološkim mjerama – nošenje maski obavezno je prilikom dolaska i odlaska te pri preuzimanju opreme i održavanju edukacije.

Volonteri će biti odvojeni u manje skupine kako ne bi došlo do grupiranja. S obzirom da se sama aktivnost sadnje odvija na širokom otvorenom prostoru, održavanje razmaka među sudionicima u potpunosti je moguće.

Sljedeće akcije pošumljavanja požarišta održat će se u subotu 14. i nedjelju 15. studenog na istoj lokaciji u Donjem Sitnom.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close