Crna kronikaSlobodna Dalmacija

U strahu od policije ostavio suvozačicu i bos bježao u šumu: prijeti mu jednogodišnji boravak iza brave

Marko DIDIĆ

Dok čeka optužnicu za pokušaj ubojstva svojeg djeda, 79-godišnjeg Mate Mamuta, sredinom studenog prošle godine u mjestu Blizna Donja, protiv 27-godišnjeg Marija Mamuta iz Kaštel Novog je na Općinskom sudu u Splitu podignuta optužnica za krivotvorenje isprave. Tužiteljstvo ga tereti da je početkom rujna 2020. godine u Trogiru, s namjerom da osobni automobil Opel Corsa bez važećih registarskih oznaka prikaže kao registriran i koristi ga u prometu, na prednju i stražnju stranu tog vozila postavio nepripadajuće registarske pločice ST 7572-B, koje inače pripadaju osobnom automobilu Peugeot Partner 1.4 combi, te je s takvim automobilom sudjelovao u prometu dok ga 23. listopada 2020. u Trogiru nisu zatekli djelatnici policije. Mamut se branio šutnjom, ali je iz iskaza policajca Marija Đ. jasno da je cijelo vrijeme znao da vozi automobil s nepripadajućim registarskim pločicama.

Policajac je u svojem iskazu tijekom istrage rekao da je 2020. godine u rujnu i listopadu nekoliko puta vidio u prometu ovu Opel Corsu bijele boje, s tri vrata i registarskom pločicom ST 7572-B, te je broj registracije ubacio u sustav. Utvrdio je da registarske pločice ne pripadaju tom automobilu, nego Peugeotu Partner.

Kad je bio s kolegom na zadatku kontroliranja vozačkih dozvola, što rade jednom mjesečno, vidio je tu Corsu te je odlučio policijskim vozilom ići za njom i zaustaviti je, a potjera s rotirkama prema Segetu Donjem trajala je 20-ak kilometara.

– Kad je vozač došao do zaseoka Dukani, u jednom zavoju vozilo mu se zarotiralo te je tu stao, nije nigdje udario. Vidio sam kako muškarac prelazi preko suvozačice, otvara njezina vrata i bježi u šumu, dok je suvozačica ostala u vozilu. Taj je muškarac bio bos i unatoč tome trčao je kroz šumu brže od mene i kolege, ali nas dvojica uspjeli smo ga uhvatiti te smo utvrdili njegov identitet tako što nam je rekao da se zove Mario Mamut – rekao je policajac.

U međuvremenu su kolega i on bili zvali pojačanje, koje je došlo te je taj muškarac odveden u Policijsku postaju Trogir, gdje je zaista utvrđeno da se radi o Mariju Mamutu. On je odbio potpisati bilo kakvu dokumentaciju, pa tako i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, i to dviju registarskih pločica ST 7572-B koje su bile na Opel Corsi kojom je upravljao i za koje je provjerom u sustav utvrđeno da pripadaju Peugeotu Partner 1.4. combi.

Tužiteljstvo za ovo djelo traži da mu se izrekne kazna zatvora od jedne godine.

Mamut će odgovarati i za pokušaj ubojstva svojeg djeda Mate, kojega je pretukao u njegovoj kući u Blizni Donjoj u dva sata noću nanijevši mu niz udaraca po tijelu, te ga je nakon toga tako pretučenog ostavio da leži sedam sati, sve dok ga nije pronašao njegov sin, Mariov stric, i o tome obavijestio policiju te pozvao Hitnu pomoć. Mario je u toj istoj noći, nakon napada na djeda, na Čiovu probudio i napao svoga brata pred njegovom ženom i djecom, nanijevši mu lakše tjelesne ozljede, a par dana prije toga nožem je prijetio ocu optužujući ga da ga on cinka policiji. Mario, koji se od 13. studenog prošle godine nalazi u istražnom zatvoru zbog napada na djeda, do sada ima 80-ak kaznenih prijava, najviše za zlouporabu droge, krađe i teške krađe te za nasilje u obitelji. Njegov djed Mate Mamut je nakon unukovih batina ostao živ, ali se nakon liječenja u KBC-u Split sada nalazi u bolnici u Kninu, gdje se smještaju najteži slučajevi.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close