DalmacijaSlobodna Dalmacija

U Seocima obnovljena crkva Svetog Ante, misno slavlje predvodio je nadbiskup Marin Barišić

U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić danas predvodio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili župnik don Špiro Čikeš, bivši župnik don Ante Matešan, omiški župnik don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić

Na početku je nadbiskupa i sve nazočne u ime župe pozdravila župljanka Ljubica Bogdanović.

– Drago nam je da smo svako od nas na svoj način mogli dati svoj obol u gradnji crkve kao građevine u kojoj mi postajemo Crkva pisana velikim slovom. Dok molimo za pokojne i zahvaljujemo Gospodinu za sve darovano, ujedno ponosno gledamo u diskretne elemente starohrvatskog crkvenog interijera. Kroz jednostavnost kamena, toplinu i boju drveta, sačuvanu tradiciju koja nas je oblikovala stvoren je dom naše zajedničke molitve, kazala je, između ostaloga, gospođa Bogdanović.

Župnik Čikeš je istaknuo kako je crkva obnavljana u više navrata, ali vrijeme je učinilo svoje.

– Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio umjetnik fra Ante Branko Periša, a prihvatio ju je Građevinski ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu s kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. U svibnju smo započeli s iskopavanjem poda i postavljanjem izolacije, a radovi su trajali cijelo ljeto te smo se tek 6. rujna ponovo okupili u njoj, kazao je župnik don Špiro Čikeš.

Dodao je da je skoro sve novo izgrađeno: od oltara, svetohraništa, krstionice, izolacije poda i popločavanja poda, preko elektroinstalacija, klimatizacije, ozvučenja, žbuke, bojanja, pa do novih klupa i prozora.

– Dragi žitelji ovoga lijepoga kraja, vi ste ovu crkvu već posvetili svojom pažnjom, ljubavlju, ustrajnošću, svojim življenjem. Iskorak je vidljiv ne samo u estetici nego i u duhovnosti, boljem shvaćanju i življenju svoje vjere, kazao je nadbiskup Barišić te blagoslovljenom vodom poškropio zidove crkve i narod Božji.

Budući da Crkva danas slavi blagdan sv. Antuna Pustinjaka nadbiskup Barišić je podsjetio kako je taj svetac imao drukčije planove sa svojim životom dok nije čuo Gospodinov poziv – riječi upućene njemu: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

– Vaši djedovi i bake, očevi i majke svojim odricanjem sudjelovali su u gradnji ove crkve na svoj način i vi ovdje dolazite na molitvu jer je Gospodin prisutan u svojoj Riječi i na oltaru nam se daje u kruhu i vinu. U životu imamo puno prostora u kojima se krećemo i neka nam mjesta znače nešto posebno i tamo rado dođemo kao da nam je sveto mjesto. Za glumce je to kazalište, za športaše igralište, a za nas vjernike to je crkva – mjesto susreta s Gospodinom. Međutim, Gospodin prebiva u svakome od nas na poseban način, istaknuo je nadbiskup podsjetivši na riječi sv. Pavla u poslanici Korinćanima: „Іlі zаr nе znаtе? Тіјеlо vаšе hrаm је Duhа Ѕvеtоgа kојі је u vаmа, kоgа іmаtе оd Воgа, tе nіѕtе ѕvојі. Јеr kuрlјеnі ѕtе оtkuрnіnоm. Рrоѕlаvіtе dаklе Воgа u tіјеlu ѕvојеm!“ (1 Коr 6, 19-20).

Mi smo najsvetiji hram Božji, posvećen krštenjem i drugim sakramentima. U našim srcima razlivena je ljubav Božja po Duhu Svetom koji nam je dan. Pitanje je što smo učini od hrama Božjega? Jesmo li ovaj hram zapustili i jesmo li vlasnika deložirali iz stana i učinili pustinju od svoga života – upitao je nadbiskup te nastavio: I dok danas blagoslivljamo ovu obnovljenu crkvu ne zaboravimo da smo hram Duha Svetoga i da Isus ima adresu u mom životu. Ova crkva se radila od 1929. i obnavljala do danas. Tako i mi, hramovi Božji, uvijek se gradimo, nadograđujemo, obnavljamo. Želio bih da svaki član ove zajednice bude vidljiv znak Božje prisutnosti, poručio je nadbiskup Barišić.

Crkva Sv. Ante obnovljena je prošle godine

Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat.

Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. Unutrašnjost crkve je uređena poslije rata i posvećena je od biskupa Franića 1954. godine. Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata.

Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje. Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Prošle, 2020. godine za župnika fra Špira Čikeša crkva je temeljito obnovljena.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close