AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

U mjesec dana utrostručen broj hospitaliziranih: KBC Split, u kojem je popunjeno 45 posto kreveta, stoji bolje od bolnica u Rijeci, Zagrebu i Osijeku

Dnevno povećanje novozaraženih uzročno-posljedično donosi i povećan broj hospitaliziranih, ali i onih najteže bolesnih koji se nalaze na respiratorima. Brojke nam nikako ne idu u prilog, a ako gledamo mjesečni porast, u nedjelju 4. listopada imali smo 296 bolničkih pacijenata, od čega je 25 osoba bilo na respiratoru, piše Jutarnji list

Jučer je situacija bila bitno dramatičnija, jer je hospitaliziranih više za 801, a u odnosu na četiri tjedna ranije na respiratorima je 56 pacijenata više. Kada se gleda po tjednima, u ovom slučaju, uzeli smo nedjelje, 11. listopada bilo je 384 hospitalizirana i 26 respiratora, 18. listopada brojevi rastu na 548 i 32, da bi 25. listopada naglo skočilo na 825 i 58, dok je jučer bilo čak 1097 hospitaliziranih, od čega 81 osoba na respiratoru.

Stoga se postavlja logično pitanje, koliko zdravstveni sustav još može izdržati i do koje mjere su popunjeni bolnički kapaciteti za covid pozitivne osobe? Zaključno sa subotom, 31. listopada, situacija je bila relativno dobra.

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, a u kojima su brojčani podaci za pet bolnica, najgore stanje, barem kada je riječ o popunjenosti kreveta, vlada u Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Tamo je, u subotu, od ukupno 95 covid-kreveta popunjeno bilo njih 86 posto. KBC Split je popunio 45 posto kreveta, a na raspolaganju im je 148. U KBC-u Rijeka bilo je slobodno 57 posto kreveta, od 69 covid-ležajeva.

U Osijeku je popunjeno 62 posto, od 181 kreveta. Što se tiče nacionalne covid-bolnice KB Dubrava, s povećanjem kreveta na 465, popunjenost je pala na 46 posto. Iz ove statistike vidljivo je da u ovom trenu kapaciteta ima dovoljno, no očekuje se da će se tijekom sljedećih tjedana bolnice još brže puniti. Primjerice, u petak je u bolnicama bilo 1027 pacijenata, u subotu 22 više, 1049, dok je u nedjelju ta brojka narasla na 1097, dakle 48 više hospitaliziranih nego dan ranije.

Od petka do subote (period od 24 sata) u KBC-u Split novohospitaliziranih bilo je devet, a otpušteno 12. U riječkom KBC-u broj hospitaliziranih porastao je za šest jer je osam bilo novih, a dva pacijenta su otpuštena.

U Osijeku je također bilo šest više hospitaliziranih, u Zaraznoj je bolnica rasterećena za dva pacijenta, dok je u KB-u Dubrava brojka ostala jednaka, jer je 20 pacijenata dobilo otpusno pismo, a isto toliko ih je u tom period hospitalizirano. Tablica kojom raspolaže Jutarnji list, zaključno sa subotom, daje u uvid i stanje s respiratorima.

Ono je pak bitno bolje od hospitalizacija. Naime, u splitskom KBC-u iskorišteno je deset posto respiratora (79 ih je ukupno), u Rijeci samo četiri posto, od 74 respiratora. U Osijeku je ta brojka ipak viša, tako da je od 67 respiratora, 24 posto bilo zauzeto, u Dubravi su kapaciteti s respiratorima u subotu bili na 27 posto iskorištenosti, dok je u Zaraznoj od 39 respiratora njih 33 posto bilo zauzeto.

Iz Ministarstva zdravstva napominju da se situacija prati na dnevnoj razini te da se i ljudstvo, ali i respiratori, kao i drugi potrošni materijali mogu, bude li potrebe, raspoređivati unutar sustava.

– Postoje planovi za popunjavanje i drugih kapaciteta u Zagrebu, ali i u drugim bolnicama u Hrvatskoj gdje će se određenim kapacitetom puniti kako za teške, tako i za srednje te lakše pacijente – kaže Beroš.

Tome u prilog govori i vikend posjet Stubičkim Toplicama, gdje je ministar s ravnateljem Specijalne bolnice Stubičke Toplice razgovarao o mogućnosti da ta bolnica postane sekundarni centar za covid-pozitivne pacijente, kao zaključci sastanaka s ravnateljima da uz postojeće planove sve bolnice moraju izraditi I nove za laki, srednji i najteži scenarij.

– Bolnica bi bila na raspolaganju za pacijente iz Krapinsko-zagorske županije, ali isto tako, bude li potrebno, i za područje grada Zagreba. Ova bolnica, zbog vrlo specifičnih okolnosti, već je jednom bila u prilici biti covid-19 bolnica. Sad je to iza nas, kao što se nadamo da će u skoro vrijeme i ova globalna epidemija biti iza nas, međutim, brojevi novozaraženih na dnevnoj razini u Hrvatskoj nam rastu, sad su već više od 2700 nekoliko dana, što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti – rekao je Beroš za medije.

– Po potrebi ćemo iskoristiti ove kapacitete kao i sve druge na raspolaganju u sustavu – kaže Beroš za Jutarnji list.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close