AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

U Hrvatskoj danas 715 novozaraženih, preminule su 33 osobe. Božinović: Ne znamo što će biti s mjerama nakon 1. veljače, i tada će biti hladno

U protekla 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva zaraze. U protekla 24 sata testirano je 5335 osoba. Na bolničkom liječenju je 1855 osoba, od kojih 160 na respiratoru. Preminule su 33 osobe, od kojih su sve imale više komorbiditeta. S jučerašnjim danom cijepljene su 41.532 osobe, a iskorišteno je 73,8 posto zaprimljenog cjepiva izvijestila je Vera Katalinić Janković na pressici Nacionalnog stožera koja je započela u 11 sati.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o 14-dnevnoj incidenciji i usporedbi Hrvatske s drugim zemljama članicama Europske unije. 

– Prije tjedan dana smo imali 1098 od 6742 testirana,a 1.1. 1170 novooboljelih od 5631 testiranih. Ukupni broj u prvih 5 dana ovoga tjedna je 3819, što je za 23% manje od prvih pet dana prošloga tjedna: 4988. Incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300: 288,8. Najmanju ima Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću Međimurska.

Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je na 7. mjestu s ovom incidencijom. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1093,6 i RH je na 20. mjestu ljestvice zemalja EU. U padu je i postotak pozitivnih u ukupno testiranima. Ukupno smo cijepili 41.532 osoba. U SMŽ je do jučer cijepljeno 3.772 osobe. U sustavu domova za starije je do sada testirano brzim testovima 13.157 djelatnika. Od toga je 389 njih bilo pozitivno. Tetsirano je 9491 korisnik domova, a od toga je 1192, ili 13% pozitivnih. Provedeno je 2669 testiranja zaposlenika u firmama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Njih 85 je bilo pozitivno, izvijestio je Capak.

Božinović je pojasnio odluku o privremenoj zabrani ograničenja prelaska preko graničnih prijalaza RH.

– I hrvatski državljani u slučaju neodgodivih i nužnih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sprovod ili nepostojanje javnog prijevoza a voze se osobe u tranzitu, studenata, odlazak liječniku, nabava lijekova… Također, putnici na koje se primijenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza ne odnosi samo na državljane trećih zemalja već na sve putnike koji dolaze s tog područja koja su na posebnoj listu HZJZ-a, rekao je Božinović.

Novinari su Božinovića upitali hoće li biti popuštanja mjera od 1.veljače.

– Činjenica je da smo tek ovaj tjedan donijeli odluku o produžetku mjera koje sada traju do 31. siječnja. Nastavit ćemo raditi kao i do sada: svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju u RH i zemljama oko Hrvatske, zemljama EU. Nije nam u interesu braniti bilo što osim onog što se procijeni da se mora zbog širenja virusa i u tom smislu ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke uzeti u obzir sve faktore. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bismo postigli efikasan način borbe protiv epidemije, a to je prozračivanje, maske, održavanje distance… Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u neku odluku. Mi o mjerama razmišljamo stalno i to ćemo i dalje činiti ali danas nešto najaviti nije realno i to nećemo napraviti. Imamo još nešto više od dva tjedna u kojima ćemo pratiti situaciju. Nitko u ovoj epidemiji nije otok. 

Ima li prijavljenih nuspojava na Modernino cjepivo?

– Do jučer u 19 sati nema niti jedne prijave nuspojava za Modernino cjepivo, rekao je Capak.

Ima li mogućnost ublažavanja mjera prije isteka roka odluke?

– Nismo rekli da ćemo na određenom broju propisivati mjere ili od njih odustajati. Drugi su to radili pa su češće mijenjali svoje postupke nego što su implementirali tzv. metodu semafora. Više faktora će tu odlučivati. Važno je to da mi danas za razliku od prije par mjeseci imamo cjepivo. Jedno je donositi mjere kad nemate viziju završetka epidemije, a ona sada postoji. Činjenica je da možemo računati, pretpostavljam, na sezonalnost virusa. U proljeće i ljeto se virus sporije širio i bile su blaže kliničke slike… Ipak, mi još nismo tu. Još je siječanj, odluke vrijede do 1.2. , a tada je još uvijek zima i hladno vrijeme. O tome moramo voditi računa kako ne bismo došli u situaciju kako ne bismo preopteretili zdravstveni sustav, rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje zašto je Hrvatska naručila najviše AstraZenecinog cjepiva.

– Znali smo da EK ide u pregovore sa 6+1 proizvođačem, a njihov ugovor je bio prvi ponuđen. Tada je u Komisiji i medijima bilo govora o tome da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. Tada se još nije spominjala registracija Pfizera. Cijena je bila povoljna prema onome što smo znali. Naručili smo količine koje su nam trebale da pokrijemo rizične skupine u RH. Astra Zeneca je pred registracijom. Informacije koje imamo su da su predali zahtjev i da imaju namjere dati odgovore na sva pitanja koja su postavljena. Najvjerojatniji datum registracije tog cjepiva je 29.1., kaže Capak.

Novinare je zanimalo i kako će se motivirati one koji se neće htjeti cijepiti baš tim cjepivom.

– Nije učinkovitost AstraZenecinog cjepiva 70% nego 62-92%. Nakon druge doze učinkovitost cjepiva raste. Osim toga, u radovima koji su objavljeni nakon testiranja tog cjepiva na 40.000 osoba, vidi se da je učinkovitost protiv teških oblika bolesti gotovo 100%. Možda će se netko tko se cijepi tim cjepivom razboljeti, ali to cjepivo štiti protiv teških oblika gotovo sto posto, pojasnio je Capak.

Stanje po županijama 15. siječnja 2020.:

Sisačko-moslavačka županija – 28 novih slučajeva zaraze

Koprivničko-križevačka županija – 22 nova slučaja zaraze

Požeško-slavonska županija – 14 novih slučajeva zaraze

Istarska županija – 13 novih slučajeva zaraze

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvanaest osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja općine Martinska Ves, pet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Dvor.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 252 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 203 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 49 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 322 osobe, a ukupno je testirano 25303 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 77 uzoraka, od kojih je 14 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 249 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 13 novozaraženih osoba s područja županije. Za 9 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Italija (1).

U epidemiološkoj obradi nalaze se 3 osobe. Izliječeno je 30 osoba.

Trenutno je 229 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1109 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 51 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javlja kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena 22 nova slučaja bolesti COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 77 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus, a od početka pojave koronavirusa na području županije ukupno je testirano 17749 osoba.

Na području županije trenutno je aktivno 165 slučaja bolesti COVID-19, ozdravile su 22 osobe, a na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 32 osobe. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus (1939. i 1947. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod 5564 osobe.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close