KulturaVečernji list

U godini pandemije imali pet premijera, izveli 140 predstava i pobrali tri nagrade

Na svom početku, obećavajućom se činila 2020. za Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, no ispostavila se godinom izazova. Bez obzira na pandemiju, osječko je kazalište, već odavno prepoznatljivo i u Hrvatskoj i u svijetu, ostvarilo većinu zacrtanih planova. Obnovili su, tako, i svoju legendarnu predstavu Zeko, Zriko i Janje Branka Mihaljevića, po kojem kazalište i nosi ime, ali i izborili tri nove nagrade ili priznanja.Ana Marija Botteri
Ne zaboravimo da veliki umjetnici postoje i na potpunim osamama “gdje vukovi poštu nose”– Brzom reakcijom i organizacijom uspjeli smo premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana. Iako su neki premijerni naslovi odgođeni zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz Rusije i Srbije, pripemili smo nove i godinu završili sa čak pet premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom. Godinu smo okončali i s brojkom od dopuštenih 25 gledatelja u dvorani od 240 mjesta. No, unatoč tome odlučili smo igrati predstave dok god imamo gledatelje koji žele dolaziti u kazalište – započinje Tatjana Grganović, voditeljica propagande.

Odigrali su, tako, 140 predstava iz premijernog i repriznog programa, od kojih je 35 na gostovanjima i festivalima, a sve njih pogledalo je ukupno 13.478 gledatelja u protekloj sezoni. Brojke su, dakle, daleko manje od ranijih godina, zbog epidemioloških mjera.

A 2020. započeli su s koprodukcijskom predstavom s Gradskim kazalištem Joza Ivakić VinkovciLjepotica i zvijer, u režiji Petronele Dušove. Ta raskošna hit predstava romantična je i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude, svevremena i suvremena priča koja u sebi krije veliku mateforu života.

“Lockdown” je, potom, izrodio autorski projekt glumaca Ivane Vukićević, Gordana Marijanovića i Đorđa Dukića – interaktivnu predstavu Jednozubi gusar, koju su ujedno i najčešće igrali lani, ukupno 25 puta, uglavnom na otvorenom, i ponajviše besplatno za mališane u dječjim vrtićima.

Uslijedila je također koprodukcija s Kazalištem Oberon iz Koprivnice za Osječko ljeto kulture Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho, u režiji i po tekstu Damira Mađarića, a praizvedena je predstava Anton Žic, baba i harmonika, također u koprodukciji s Kazalištem Oberon autora i redatelja Damira Mađarića, a zatim i blagdanska Što igračke žele prema tekstu glumice Ivane Vukićević i u režiji Nenada Pavlovića.

– Za vrijeme prvog zatvaranja pokrenuli smo online program Ostani kući i kazalište uključi, sa sloganom “Bili u kući ili u stanu, gledajte predstave na malom ekranu”, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta – rezimira voditeljica Grganović.

Gostovali su na festivalima u zemlji i inozemstvu, a uobičajeno, njihove su predstave izabrane za sve značajnije festivale.

– Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetljetnu izvrsnu suradnju – ističe ona.Igra znanja traje satima
David Bowie imao je proširenu lijevu ili desnu zjenicu? Tko je Frankenstein u knjizi Mary Shelly?Na 6. Fedu on Line Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je njihovoj Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi Lav koji nije znao pisati. Gordan Marijanović u osječko Dječje kazalište donosi još jednu nagradu, i to za “zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Pliva patka preko Drave”, u izvedbi na 53. međunarodnom lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu. Areti Ćurković, prvakinji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića glumici i dramskoj pedagoginji, dodijeljeno je veliko priznanje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti.

Veselo, bez obzira na sve, započinju 2021. – tradicionalnim “Zimskim radostima”, a na svakodnevnom kazališnom druženju od 11. do 17. siječnja njihove ponajbolje predstave publika će pogledati po cijeni od samo 10 kuna.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close