AktualnoSlobodna Dalmacija

U Buliću kažu: “Sv. Antun opat, uzmi u ruke motiku i ajde kopat“. Svetkovanje je zajedno s gostima nastavljeno u obiteljima uz bogati blagdanski stol

Mještani Bulića u nedjelju 17. siječnja svečano su proslavili svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka opata, nebeskog zaštitnika mjesta.  Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Poštujući epidemiološke mjere, vjernici su ispunili prostor  crkve, a bilo je lijepo vidjeti i mlade obitelji s djecom na misnom slavlju. Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je  slavlje pjevanjem čuvene tradicionalne starodrevne pučke „vukšićke mise“.

– Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje stjecati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru? Ovo su riječi sv. Antuna Pustinjaka, koje nam poručuju da u životu možeš ostati bez svega, ali bez Boga ne možeš. Htio je da Gospodin svu slabost uzme od njega, da živi svetim načinom života i u tom je uspijevao. Preko sv. Antuna Bog se na jedan poseban način proslavio. Mi trebamo Božju blizinu, jer je to svakome od nas potrebno i zato ne dopustimo da nas naši grijesi spriječe da dođemo pred lice božje. Neka tako bude po zagovoru sv. Antuna, da nas Bog sve sačuva od svakog zla – rekao je u nadahnutoj homiliji fra Božo Mandarić.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894. g. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988. g. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkvu su tijekom Domovinskog rata srbočetnici do temelja porušili i odnijeli oba zvona, koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima, te je dovršena 2003. godine. Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio se nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću  pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeskog zaštitnika Bulića, sv. Antuna Pustinjaka. Ispred crkve u ime bratstva i zajedništva župe, poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i nazočan vjernički puk iz duše su zajedno zapjevali „sv. Ante visoka zvonika Buliću si i ponos i dika“. 

Zapjevala se ovom prigodom tradicionalna ojkavica, razmijenilo se puno davnih sjećanja i riječi onih župljana, koji se inače rijetko susretnu. Bulićani su kao pravi domaćini u znak zahvale, za sve nazočne goste pripremili prigodan domjenak. Stara narodna poslovica kaže “Sv. Antun opat, uzmi u ruke motiku i ajde kopat“.

Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close