BusinessSlobodna Dalmacija

Tvrtke istupaju iz HUP-a; Branko Roglić: Ta organizacija kakva je sada više ne može zadovoljiti moje i zahtjeve mnogih poduzetnika

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) oglasili su se priopćenjem nakon medijskih napisa o izlascima iz članstva HUP-a. U priopćenju ne navode koje su se to članice HUP-a odlučile napustiti ovu organizaciju, ali prema medijskim objavama među njima su Orbico, Adris i Fortenova. Doznajemo da će popis biti još i veći.

– Temeljno načelo djelovanja HUP-a je dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz naše udruge. U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a – izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

U priopćenju za javnost Zorić također ističe kako izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života.

– Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a – izjavio je glavni direktor HUP-a na medijske napise o iščlanjenjima iz HUP-a.

U priopćenju je navedena i izjava Marine Pulišić, predsjednice Vijeća članova HUP-a u kojoj ističe kako je HUP dobrovoljna udruga stoga je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca dok za razloge odlaska treba razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili.

-Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima – u proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini. – kazala je Pulišić ističući kako je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci – ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a.

– Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu – izjavila je Marina Pulišić.

Kontaktirali smo i Branka Roglića, vlasnika Orbico grupe i jednog od osnivača HUP-a.

– HUP je izgubio kredibilitet i ta organizacija kakva je sada više ne može zadovoljiti moje i zahtjeve mnogih poduzetnika – kratko nam je rekao Roglić potvrdivši izlazak iz udruge koju je stvarao i u kojoj je aktivno djelovao.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close