AktualnoSlobodna Dalmacija

Tuga za fanove elektroničke glazbe: raspao se duet poznat po nastupima s robotskim glavama, ali otišli su s ‘praskom‘

Utjecajni francuski duo Daft Punk više ne postoji.

Nakon 28 godina suradnje, kultnih albuma i nastupa Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo na You Tubeu objavili su 8-minutni video pod znakovitim nazivom “Epilog”, a kad su novinari došli do njihove dugogodišnje publicistkinje Kathryn Frazier ona je raspad benda kratko potvrdila, ali nije objasnila razloge, piše Jutarnji list.

Daft Punk autori su nekih od najvažnijih pjesama u povijesti elektronske glazbe, a u 28 godina postojanja izdali su samo četiri službena studijska albuma koji su redom utjecali na brojne glazbene pravce.

Duet poznat po nastupima s robotskim glavama, odnosno u futurističkim kacigama i odijelima osnovan je 1993. godine u Parizu, a njihov debi album iz 1997. godine, “Homework” do danas se smatra jednim od najutjecajnijih na plesnu glazbu u povijesti. S tog albuma su i klasici poput “Around the World” i “Da Funk”, a uslijedio je “Discovery” u 2001. godini, s kultnim singlovima “One More Time” i “Harder, Better, Faster, Stronger” koji su dodatno zacementirali njihovu globalnu slavu.

Francuski superstarovi izbacili su i “Human After All” 2007. godine (singlovi “Robot Rock” i “Technologic”) te do danas možda i njihov masovno najpopularniji album “Random Access Memories” u 2013. godini koji je osvojio 5 Grammyja. Singl s njega “Get Lucky” s Pharellom Williamsom prodan je u milijunskoj nakladi i dosegao je top 10 u 32 zemlje svijeta.

Upravo je taj zadnji album donio i zaokret prema funky i disko elektronici i ponovno vratio staru slavu legendarnom Nileu Rodgersu gitaristu i producentu koji je surađivao na albumima koji su dosad kumulativno prodani u 500 milijuna kopija. I danas se priča o njihovim nastupima na Coachelli koji su opisivani kao čista magija.

Daft Punk za svog postojanja mijenjao je lice housea, techna, disca, ali i rocka i synthpopa, a 2010. snimili su i soundtrack za Disneyev film “Tron: Legacy” koji je sa svim svojim remiksevima bio popularniji od samog filma.

Video “Epilog” prikazuje dvojac u robotskim odijelima koji se jedan od drugog odvajaju nasred pustinje. Slijedi odbrojavanje nakon čega jedan od njih eksplodira. Prigodno.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close