AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Trumpovo gorko nasljeđe: Htio je učiniti Ameriku ‘ponovno velikom‘, a posvađao ju je s kim je stigao

Milijarder. Showman. Četrdeset i peti američki predsjednik po redu, ali i vjerojatno najviše pozicionirani politički pajac u povijesti SAD-a. Sve je to bio Donald Trump.

Htio je učiniti Ameriku “ponovno velikom”, a posvađao ju je s kim je stigao: Kinom, EU-om, pa čak i s članicama NATO-a kojima je prebacivao da se skrivaju pod američkim plaštem dok Uncle Sam jedini plaća zajedničke račune i bori se protiv međunarodnog terorizma.

Nije mu bila po volji, zbog sličnih razloga, ni Svjetska zdravstvena organizacija, s kojom je iskopao ratne sjekire u najgore vrijeme, ne poštujući preporuke stručnjaka koje su SAD dovele na vrh zemalja prema broju zaraženih koronavirusom.

I, kakva bi onda Amerika trebala biti nakon Trumpa? Pa sve ono što za njegovog mandata nije bila: prekoatlanska prijateljica ne samo Velike Britanije, nego i Europske unije, ekonomski takmac Kini, a ne njen neprijatelj, podupiratelj organizacija s međunarodnim prefiksom, a ne njihov osporavatelj.

Apsurdno je da će Amerika nakon odlaska Trumpa iz Bijele kuće, postati upravo ono što je on htio – velika i moćna, ali ne i jedina. Jer jedno isključuje drugo. Ne možeš biti glavni, a ne uvažavati ostale, ne činiti kompromise, ne osluškivati ono što od tebe očekuju.

Da bi i dalje uživala status jedine supersile, SAD će u mandatu Joea Bidena, vjerujemo, ponovno postati kohezijski faktor, simbol gospodarskog napretka i slobode, a ne demokracija u kojoj rulja pred Kongresom i u njemu, želi poništiti biračku volju.

Trumpovi će pobornici reći; učinio je mnogo jer za svog mandata Sjedinjene Američke Države nije uveo u novi rat. O.K., ta će činjenica uistinu biti zabilježena kao njegov veliki plus, no samo odustajanje od uloge jedinog svjetskog policajca, u trenutku kad nijedna sila sličnih vojnih, gospodarskih i ljudskih kapaciteta, ne želi preuzeti taj vrući krumpir, opasnost je za mir. Za svjetski poredak. Za budućnost.

SAD u Ovalnom uredu ponovno imaju prekaljenog profesionalca. Najmoćnijom zemljom planeta ne presjeda više čovjek koji se vodi isključivo poslovnom logikom i ne mari za širi politički kontekst, pa se nadati da će i Bidenovi prvi potezi biti takvi.

Da će pomiriti Ameriku i Europu, otvoriti razgovore s Kinom, a ne započeti još jedan suludi trgovinski rat. I da će, što nije manje važno, vratiti u javni diskurs politički govor dostojan jedne Amerike i njene bogate demokratske povijesti, da joj se ponovno ne bi dogodio “rogati Jake”, kao rezultat populizma kojim se cijelog mandata hranila adminstracija Donalda J. Trumpa, a na kraju ju je isti taj populizam – stajao gubitka izbora.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close