AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Trump za kraj ‘zapaprio‘ Bidenu: optužio Kinu za genocid nad muslimanima! To će samo zaoštriti već ionako loše odnose između Washingtona i Pekinga

Kao „šećer za kraj” svog burnog mandata Donald Trump je ostavio – Kinu. Uoči inauguracije Joea Bidena Trumpov državni tajnik Mike Pompeo proglasio je da je Kina počinila genocid nad ujgurskim muslimanima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang.

Kako je rekao Pompeo, tu odluku – koja će još zaoštriti ionako loše odnose Washingtona i Pekinga – Trumpova je administracija donijela „nakon pomne analize dostupnih činjenica”:

„Vjerujem da je u tijeku genocid te da svjedočimo sistematskom pokušaju uništenja Ujgura od strane Komunističke partije Kine”, poručio je Pompeo.

Tijekom Trumpove vladavine američko-kineski odnosi pali su na najnižu razinu u zadnjih pola stoljeća, a deklaracija o genocidu otežat će početak odnosa Bidenove administracije s Pekingom. No čini se da i Biden podržava tu ocjenu: njegov kandidat za državnog tajnika Antony Blinken na Senatskom je odboru za vanjske odnose u utorak potvrdio da se slaže s deklaracijom o genocidu.

Kina odbacuje sve optužbe za represiju nad Ujgurima i njihovo odvođenje u logore, tvrdeći da posrijedi nisu logori nego „centri za prevenciju radikalizacije”, odnosno „centri za obrazovanje o strukovnim vještinama”.

„Takozvani ‘genocid’ Xinjiangu jednostavno je laž. To je farsa koja se koristi za diskreditaciju Kine”, poručilo je kinesko veleposlanstvo u Washingtonu, odbivši američku deklaraciju kao „grubo miješanje u kineske unutarnje stvari”.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close