Slobodna DalmacijaSplit

Tomislav Đonlić: Od ponedjeljka kreće antigensko testiranje 1,5 tisuću maturanata Splitsko-dalmatinske županije. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ponedjeljka kreće brzo antigensko testiranje na koronavirus oko 1,5 tisuću maturanata srednjih škola, što je gotovo trećina učenika završnih razreda srednjih škola s područja SDŽ, a testiranje će se provoditi cijeli idući tjedan – potvrdio je u petak Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ. Testiranje se organizira u suradnji SDŽ, županijskog stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, a provodit će ga liječnici školske medicine Nastavnog zavoda.

– Cilj nam je na ovaj način bolje utvrditi epidemiološku sliku i stanje u našim školama kako bismo sukladno procjenama poduzimali druge potrebne korake – objasnio je Đonlić.

Škole su odabrane prema ključu ravnomjerne raspoređenosti po cijeloj županiji, a testiranje je dobrovoljno. Za sve učenike maturante koji su maloljetni bit će potrebno ishoditi suglasnost roditelja, tako da će oni antigenskom testiranju pristupiti nešto kasnije tijekom idućeg tjedna.

Splitsko-dalmatinska županija je druga iza Grada Zagreba u kojoj se takvo brzo testiranje provodi među učenicima. U Zagrebu je, podsjetimo, istraživanje provedeno krajem studenog i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola kao i 400-njak djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u svega 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te 1,1 posto osnovnoškolaca pa je zaključeno kako škole nisu žarišta te se učenike ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close