AktualnoSlobodna Dalmacija

Tko je mlada Amanda Gorman koja je osvojila srca svih na inauguraciji? Sad svi znaju za nju, zbog onog što je govorila i poruka koje je uputila

Amanda Gorman, 22-godišnja pjesnikinja iz Los Angelesa u povijest je ušla kao najmlađa pjesnikinja koja se popela na pozornicu prjedsjedničke inauguracije i izrecitirala svoju pjesmu ‘The He Will Climb’. 

Cijela njena izvedba postala je zapažena na društvenim mrežama a Gorman je u kratkom roku prikupila veliku skupinu obožavatelja. Ostala je zapažena i zbog svoje zanimljive modne kombinacije.

U svojoj pjesmi pozvala je na “jedinstvo i zajedništvo”.

“Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni”, stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija. 

“Vidjeli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego dijeliti zajedništvo, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokracije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokracija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti”, govorila je dalje Amanda. 

Prije  inauguracije, Gorman je za medije rekla kako je nevjerojatno što ima priliku nastupiti na ovakvom povijesnom događanju, pogotovo u njezinim godinama jer nitko s 22 godine ne može reći da je izveo svoju pjesmu na inauguraciji.

Gorman je naglasila i da su joj inspiracija, kad je počela pisati, bili govori Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga, a kasnije je bila potaknuta i napadom na Capitol Hill početkom siječnja.

Amanda  studira sociologiju na Harvardu, a poeziju obožava od malih nogu.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close