TehnologijaVečernji list

TikTok na udaru kritika zbog “igre gušenja”

Ako TikTok ne može sa sigurnošću provjeriti starost svog korisnika ili korisnice, mora ga blokirati najkasnije do 15. veljače 2021. godine. To je najnovija odluka Ureda za zaštitu podataka u Rimu.
Grad Hrvatska Kostajnica za vrijeme pandemije koronavirusa


aktivirala se dva nova
Kuće u Hrvatskoj Kostajnici ‘vise’ na rubu klizišta, stanovnici štapom svako jutro mjere rascjepTikTok za svoje korisnike propisuje minimalnu starost od 13 godina, ali kompanija nije spriječila da profil postavi djevojčica od 10 godina, naglasili su iz Ureda. Za smrt desetogodišnje djevojčice iz Palerma na Siciliji, koja je sudjelovala u tzv. “Blackout Challengeu” na TikToku, saznalo se samo nekoliko sati prije ovog priopćenja i odluke. Natjecatelji u izazovu trebali su što je duže moguće ostati bez zraka – tako što ga sami sebi oduzmu, piše Deutsche Welle

Mala Antonella zaključala se u srijedu (20.1.) u kupaonici i snimala se mobitelom dok je pojas ogrtača stezala oko vrata. Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvjesnom stanju. Desetogodišnjakinja je odmah prebačena u dječju bolnicu „Di Cristina”, ali prekasno. Liječnici su se borili za njen život, ali nakon nekog vremena ustanovili uzrok smrti: asfiksija, gušenje i gubitak svijesti uslijed bolesti ili ozljede, najčešće zbog blokade dišnih puteva.NA AUTOCESTI ZA SISAK
Strašna nesreća: Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-aJavno tužiteljstvo u Palermu pokrenulo je istragu poticanja na samoubojstvo, a mobitel djevojčice je zaplijenjen.

Kobna igra gušenja

Antonellini roditelji rekli su za list “La Repubblica” da nisu znali o čemu se radi, te da im je druga kćerka, sestra desetogodišnjakinje rekla da je Antonella igrala “igru gušenja”. “Nismo imali pojma o tome”, rekao je otac. Pretpostavio je da njegova kćerka gleda plesne koreografije i druge videe na Tiktoku: “Moja kćerka, moja mala Antonella umrla je od opasne igre na Tiktoku: kako da živim s tim?”, govori on.

Gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando napisao je na Facebooku da su on i vjerojatno i cijeli grad “u šoku”. Sada je kasno za raspravu o odnosu djece i mladih prema mobitelima i društvenim mrežama – “posebno u vrijeme pandemije, koja nas je još više gurnula u digitalnu komunikaciju”.STRAVIČNA PRIČA
Par je djevojku sedam godina držao u lijesu, a izašla bi samo kada bi je silovali i mučiliTalijanske vlasti su također naglasile da na TikToku „nedostaje dovoljno pozornosti za zaštitu maloljetnika”, te su osudili lakoću s kojom se djeca mogu prijaviti na aplikaciju.

TikTok, koji u Europi bilježi oko 100 milijuna korisnika, objavio je izjavu o tragičnom incidentu. “Sigurnost zajednice Tiktoka naš je glavni prioritet”, uvjerava kineska video-platforma: „Spremni smo u svakom trenutku na suradnju s vlastima u vezi istrage o Antonellinoj smrti”. 

Platforma koja je vrlo popularna među tinejdžerima širom svijeta u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close