Slobodna DalmacijaSplit

Teška kriza ih prisilila na prosvjed: ‘Leasing kuće nas stišću, u pitanju su životi 4000 obitelji’

“Ostani doma i ostat ćeš bez doma” – pod tim su geslom putnički prijevoznici prosvjednom vožnjom ukazali na svoj status u aktualnoj krizi.

U Splitu je 47 autobusa, minibuseva i kombija točno u 11.55 krenulo uz zvuke sirena kroz Ulicu Domovinskog rata, preko Poljuda i Zapadne obale, te natrag preko Gradske luke do Poljičke ceste kako bi upozorili odgovorne da je krajnji trenutak za reagiranje i pomoć turističkim prijevoznicima i rent-a-car kućama, kojima je zbog pandemije ugrožena egzistencija.

– Da su normalne okolnosti, svi bismo već od 15. ožujka radili punom parom. Zbog otkazivanja aranžmana i zatvaranja granica te nemogućnosti prijevoza putnika, zaista ne znamo kako dalje, kako opstati, a rate za leasing nam dolaze na naplatu.
Puno kolega već je bilo prisiljeno odjaviti svoja vozila. Pomoć od države za minimalac nam je nedostatna, a unatoč obećanjima resornog ministarstva ne znamo kako ćemo dočekati ljeto. Pomoć nam zaista hitno treba, zato se prosvjed i zove “Pet do dvanaest” – kaže prijevoznik Tomislav Kovač iz Kaštela koji posluje već šest godina.

Njegova tvrtka ima dva autobusa, stara tri i četiri godine, te minibus, a kamata tijekom moratorija u njegovu slučaju iznosi čak 1200 eura mjesečno. Slične probleme dijele i njegovi kolege koje banke stišću s otplatom, a sav njihov vozni park je – parkiran i bez prihoda.

Stoga se u ovu inicijativu za spas prijevoznika uključilo njih 220 iz cijele Hrvatske. Brojčano gledajući, to je 1500 autobusa i minibuseva, 600 ostalih vozila, 800 leasinga i oko 2000 radnika. Mnogi imaju i (stalne) sezonce koji nisu upisani u tablicu, tako da je broj ljudi koji su izravno ugroženi zbog cijele situacije znatno veći.

– HANFA je izdala preporuku, ali nije obvezala leasing kuće za pomoć poduzetnicima, tako da su se sve odlučile za jedinstveni i tvrdi pristup, koji posljedično vodi do likvidacije naših tvrtki. U ovom trenutku pojedine leasing kuće već su pustile zadužnice, potom slijedi naplata od jamaca, a u konačnici i oduzimanje naših vozila. Samo u našoj inicijativi nalazi se više od 750 vozila koje bi trebali oduzeti, a time i ugroziti egzistenciju više od 4000 obitelji – upozoravaju prijevoznici te hitno traže sljedeće: postizanje dogovora države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, osiguravanje europskih sredstava pomoći, žurno odobravanje sredstava za likvidnost te produljenje mjera za spas radnih mjesta za minimalno tri mjeseca.

Glas poduzetnika

Udruga “Glas poduzetnika” u srijedu je u ime tvrtki za povremeni prijevoz putnika, kao i čarter i rent-a-car tvrtki i putničkih agencija, predložila Hanfi i leasing kućama moratorij na leasinge do 18 mjeseci po modelu 6+3+3+3+3, napominjući da su neke djelatnosti na rubu propasti zbog korone i troškova leasinga.

– Cijeli taj ekosustav s više od 30.000 zaposlenih ostvaruje više od 90 posto prihoda od uglavnom stranih turista, a u ovoj situaciji je egzistencijalno ugrožen i može se dogoditi prava katastrofa. Mi smo se već prije nekoliko tjedana obratili javnosti s našim prijedlozima za bankovne kredite i leasinge, ali primjećujemo da se sve odvija jako sporo, a dodatno smo ostali razočarani i nenadanim i nenajavljenim ukidanjem HAMAG COVID-19 kredita prije nekoliko dana – rekli su iz “Glasa poduzetnika”.

Uz prijedlog vezan uz moratorij na leasinge, traži se i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna tri mjeseca za te djelatnosti te ukidanje periodičnih tehničkih pregleda tijekom trajanja epidemije.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close