Slobodna DalmacijaTehnologija

Tehno darovi koje bismo željeli ispod bora, ali se ne usudimo niti nadati

Ponešeni blagdanskom euforijom, izdvojili smo nekoliko tehno poklona koje bismo željeli vidjeti ispod bora, ali se zbog paprene cijene ne usudimo tražiti.

1. Microsoft Surface Pro 4


Sjećate li se kada su tableti trebali zamijeniti laptope. Na kraju ispada da su počeli lagano evolvirati u njih. Savršeni primjer toga jest Microsoft Surface Pro 4.

Za razliku od prijašnjih generacija, ovaj hibrid predstavlja u potpunosti zaokruženu i vrlo poželjnu priču. Dolazi s operativnim sustavom Windows 10 (osmicu zaboravimo što prije) upakiranim u vrlo atraktivan paket.

Tablet, čija dijagonala ekrana iznosi 12,3 inča, jedan je od najljepših na tržištu i napokon dolazi s odvojivom tipkovnicom i površinom osjetljivom na dodir koja ne zamara prigodom duljeg korištenja. Dakle, gledalo se i na ergonomiju.

Stoga, tablet, laptop, Surface Pro četvorci apsolutno je svejedno. Ipak, elegancija i komfor ne dolaze jeftino. Skupa s tipkovnicom i stylusom, novi tablet iz Microsofta stajat će vas više od sedam tisuća kuna.

2. Samsung Gear S2

U godini na zalazu najviše se čekalo na Appleov sat. Godine glasina napumpale su atmosferu do usijanja, koje je kulminiralo u travnju. No, iako ga se najviše čekalo, ne znači i da je najbolji.

Ta čast pripala je Samsungovu satu Gear S2. Zanimljivo, prvi pametni satovi korejskog proizvođača bili su, pa, loši. I onda im se dogodi Gear S2 – kvalitetan proizvod koji je, a to je ono najvažnije, (pre)lagan za upotrebu.

Zaslon osjetljiv na dodir dopušta vješto rukovanje kroz menije, no rotirajući okvir cijelu stvar podiže na drugu razinu. Služi za upravljanje određenim funkcijama uređaja, a tu su još i dva fizička gumba koja će služiti kao home i back tipke.

Aplikacije koje dolaze već instalirane na uređaju su S Health, Nike+ Running, S Voice, Weather, Calls, Contacts, Notifications, Messages, Email, Maps & Navigation, Music Player i Galerija, a u ponudi je i širok spektar maski. Baterija ima kapacitet od 250 mAh.

3. Dell XPS13


“Post PC” trebao je donijeti postupno gašenje prijenosnika, odnosno laptopa, a 2015. je u svom startu proglašena godinom “pokopa”. No, dogodilo se da se sva sila kvalitetnih laptopa izbacila na tržište, a među njima kolo vodi Dellov fantastični XPS13. Dizajn mu je okarakteriziran u dvije riječi – lagan i predivan.

Recept je jednostavan, dovoljno je ugurati zaslon od 13 inča u tijelo prijenosnika od 11 inča. Rezultat čini da čak i Appleov 13-inčni MacBook Air izgleda nespretno i divovski.

Cijena, naravno, nije niska. Ako imate 12 tisuća kuna, onda možete guštati u najboljem laptopu godine, u kojem je upakiran moćni Intel Core i7 procesor, osam gigabajta RAM-a, te munjevitih 256 GB SSD-a. Kao šećer na kraju, spomenimo i sjajni zaslon od 3200×1800 piksela.

Dell nudi i (upola) jeftiniju verziju svog prijenosnika koji, kao i skuplji brat, također vrti Windows 10.

4. iPhone 6


“S” verzije Appleovih mobilnih telefona tradicionalno su modeli koji fizički vrlo slično izgledaju kao i njihov prethodnik, budući da se sva poboljšanja nalaze “ispod haube”.

Novine tako predstavlja kamera koja (sada) ima senzor od 12 megapiksela. Riječ je o hvalevrijednom napretku u odnosu na osam megapiksela, koliko smo imali na nekoliko prethodnih generacija.

Valja, također, spomenuti i novu koncepciju upravljanja sučeljem jačim pritiskom na zaslon, što je realizirano u tzv. 3D Touch tehnologiji. Kućište he od jačeg aluminija kako bi se izbjeglo savijanje zabilježeno kod lanjskih modela, ali i novi, brži Touch ID sustav.

Također, tu su i sve glasnije objave o vodonepropusnosti nove šestice, što je pokazalo nekoliko kućnih testova snimljenih i postavljenih na YouTube. Čak se i stručnije analize slažu kako je novi iPhone 6 doista dobro otporan na vodu.

v. ozretić

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close