KulturaSlobodna Dalmacija

Švicarsku književnu nagradu dobila Splićanka Dragica Rajčić Holzner koja se uz pisanje bavi i sociokulturnom animacijom

Prema objavi Saveznog ureda za kulturu Švicarske, dobitnica Švicarske književne nagrade 2021. godine je spisateljica rođena u Splitu, Dragica Rajčić Holzner za knjigu “Sreća”.

Dragica Rajčić Holzner rođena je u Splitu 1959. godine. Počela je pisati na materinjem jeziku, hrvatskom. Nakon završene srednje škole 1978. godine nastanila se u Švicarskoj. Radila je kao kućna pomoćnica i počela pisati na njemačkom jeziku.

U Hrvatsku se vratila 1988. godine i radila kao novinarka. Nakon početka rata u Jugoslaviji, 1991. godine, vratila se u Švicarsku.

Danas živi u Zürichu i Innsbrucku i radi u sociokulturnoj animaciji i kao spisateljica.

– Dragica Rajčić Holzner u knjizi “Sreća” govori o čežnji za pripadnošću i ljubavi koja ne nalazi oslonac ni u sjećanju ni u prostornom razgraničenju. Autorica prikazuje svijet prepun nerazumnih zahtjeva koji glavnom junaku sa svakim korakom od kuće oduzimaju sve više mogućnosti. Autorica to čini osebujnim, autentičnim jezikom koji sam nadilazi granice i otvara neočekivane prostore slobode u uskosti opisanih životopisa, stoji u obrazloženju odluke o dodjeli švicarske nagrade.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close