Life Style

‘Svekrva me stalno maltretira i sve mora biti po njezinom: Kako da joj se suprotstavim?’

Nedavno se jedna mlada žena anonimno obratila kolumnistici Insidera Juliji Naftulin koja sama ili uz pomoć stručnjaka odgovara na probleme čitatelja vezane uz zdravlje, seks, ljubavne veze i međuljudske odnose. U pismu se žena požalila kako ‘ne zna kako da se postavi prema svekrvi koja, ako nešto nije po njenom odmah postane zlobna i sarkastična’. 

– Počelo je prije dvije godine kad sam joj pomagala u poslu s prodajom Tupperwarea i jedna mi je staklena posuda pala i razbila se.Tad mi je rekla da to moram platiti, što sam i napravila. Razmislila sam i odlučila da joj više ne želim pomagati; to mi ionako nije plaćala, a stvaralo mi je ogroman stres – piše djevojka, a čim je svekrvi rekla da ne želi više raditi s njom, ova joj je održala predavanje o tome kako ‘ne poštuje starije od sebe’.

– Nastavila je prema meni biti bezobrazna naredna tri tjedna, a u lice mi je rekla i da zaručnika činim nesretnim – piše, a počela joj je kaže slati i poruke u kojima se ona žali na svog sina, kao da očekuje da snaha stane na njenu stranu.
 | Autor : Shuttershock

Foto: Shuttershock


– Uz to još svima u obitelji priča da je ne poštujem, a svoje  ponašanje, naravno, ne spominje..

Bez obzira na to njezina kći i njen suprug toleriraju mamino ponašanje, pa mladom paru stalno šalju poruke u kojima ih nagovaraju da joj se ne suprotstavljaju i da je prihvate takvu kakva jest.

– Mogu li što učiniti da poboljšam ovu situacije ili ću to morati trpjeti kroz cijelu svoju vezu? – pita se žena, a Julija Naftulin joj odgovara:

– Jasno je da ste predani svojoj budućoj obitelji i žao mi je što vam to ne uzvraćaju kako bi trebali. Ipak, ne krivim vas što ste se povukli kad ste osjetili da vas se podcjenjuje jer, premda vaša svekrva zvuči kao teška osoba, jasno postavljanje granica i razgovor s njom mogu pomoći u ovakvoj situaciji, a pije toga popričajte sa svojim zaručnikom i napravite zajednički plan, da točno znate što joj tko od vas predbacuje. .I zapamtite, ipak je riječ o njegovoj obitelji, a njegova će vam podrška trebati još dugo – piše Naftulin.

Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad


Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja

Da sam na vašem mjestu, dodajem prvo bih spomenula njene sarkastične komentare jer se čini da su oni uobičajeni. Prvo svom zaručniku, ako već niste, naglasite kako se osjećate zbog stalnih zlobnih komentara njegove mame i recite mu da vam je potrebno da vas podrži. 

–  Dobro je ako vi i partner dijelite isto mišljenje, u ovom slučaju  o njegovoj mami, i ako vas iste ili slične stvari smetaju – kaže klinički psiholog Bukky Kolawole iz New Yorka.

Tada je, kaže Kolawole, vrijeme da se osobi suprotstavite s tehnikom koju on naziva ‘Priznaj, objasni i ponudi’.
svekrva | Autor : screenshot/facebook

Foto: screenshot/facebook


– Pošaljite joj poruku ili je nazovite i zamolite da se s vama nađe da popričate o vašoj vezi. Kad dođete recite joj da se i vas dvoje ponekad sukobljavate,ali da se zbog njenih grubih reakcija na vaše prepirke vi osjećate neželjeno i nevoljeno – savjetuje terapeut.

Jednom kad to priznate, kaže, možete ponuditi ‘novi početak’. Recite svojoj svekrvi da mislite da vaša neslaganja proizlaze iz nesporazuma i da vi želite imati dobar odnos s njom.

– Ovisno o njenoj reakciji pokušajte postaviti granice: upozorite je da ćete se, ako se nastavi isto ponašati, vi i partner morati malo udaljiti od nje – kaže Kolawole, a terapeutkinja Shanta Jackson dodaje da ‘postavljanjem granica šaljete poruku da ne odobravate nepoštovanje’.

– Ako ona pređe vašu granicu, pošteno ju je nekoliko puta nježno na to upozoriti, ali ako to nastavi raditi, hladno joj objasnite da će posljedica njenog ponašanja biti vaše udaljavanje od nje i obitelji – savjetuje Jackson.

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! Nakon šest godina pokušavanja
Među njima je 40 godina razlike, a sada očekuju blizance: ‘Zbog njih se osjećam mlađi i aktivniji’

Umrla je u 91. godini
Seksualna edukatorica Betty Dodson: “Za ženu je najbolji seks onaj koji ima sama sa sobom”

Brzo i jednostavno!
Žena otkrila kako najlakše očistiti radijatore, a treba vam samo malo praška za rubljeShow More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close