Magazinsibenik.in

Sve više ljudi briše WhatsApp sa svojih mobitela: Stručnjaci otkrili ima li razloga za brigu

Mnogi nisu pozitivno reagirali na vijest da će Facebook od WhatsAppa nakon 8. veljače moći preuzeti mnogo više podataka o korisnicima nego što je to mogao do sada. Tko ne prihvati nove uvjete, a to čak uključuje korisnike aplikacije koji nemaju Facebook profil, WhatsApp mu neće omogućiti usluge. 

Što se mijenja?

No, što se zapravo krije u ovom stavljanju pred gotov čin svojih korisnika, na koga se to sve odnosi i ima li razloga za virtualnu paniku?

Za početak, naše private poruke, videa, fotografije ostaju potpuno privatne, vidljive samo pošiljatelju i korisniku. Iz udruge eCommerce Hrvatska naglašavaju kako su poruke i dalje kriptirane end-to-end metodom što znači da WhatsApp, a posebno netko treći ne može pristupiti sadržaju poruka između korisnika, individualno ili u grupama.

‘’Ono što se dijeli između Facebooka, Instagrama i WhatsAppa je vaša aktivnost – dakle ako ste kliknuli na podijeljene linkove u porukama, to mogu koristite za serviranje direct ili retargeting kampanja, a kako bi od oglašivača izvukli što vise milijuna na dnevnoj bazi’’, kažu u udruzi eCommerce Hrvatska. 

Ipak, korisnici WhatsAppa u Americi i Britaniji masovno napuštaju ovu aplikaciju zbog čega se ona rangirala na najniže razine u posljednjih nekoliko godina, u Americi je na 38. mjestu, a u Britaniji na 10. mjestu. No, čini se da mi trenutačno nemamo razloga za brigu. Sve zemlje članice EU, prema riječima glasnogovornika WhatsAppa, za sada trebale biti pošteđene ove promjene. 

‘’Nema primjena u praksi razmjene podataka WhatsAppa u europskim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, a koje proizlaze iz ažuriranih uvjeta pružanja usluga i pravila o privatnosti. Kako bi se riješili svih nedoumica –za sada WhatsApp korisničke podatke svoje aplikacije europskim zemljama ne dijeli s Facebookom u svrhu korištenja podataka za poboljšanje proizvoda ili oglašivačkih aktivnosti Facebooka’’, naglasili su iz WhatsApp-a.

Strogi GDPR, smatra se, onemogućit će potpunu provedbu ove WhatsApp-ove promjene na razini Europe, ali brojni korisnici ipak odustaju od ove aplikacije uzimajući u obzir savjet jednog od starih ‘neprijatelja’ Facebooka. 

‘Neće se dogoditi ništa ekstremno značajno’, uvjeren je Ilija Brajković, partner u agenciji za digitalni i internetski marketing Kontra. ‘Sad se priča o tome, a za koji tjedan će se zaboraviti i nastavit ćemo sa životom i korištenjem WhatsAppa kao i do sada.’

Manji dio korisnika počet će više koristiti alternative poput Signala i Telegrama, ali sigurno se neće dogoditi masovni egzodus korisnika i prestanak korištenja te aplikacije.

‘Zapravo, većina korisnika neće ni biti svjesna promjene – samo će slijepo prihvatiti nove uvjete i nastaviti dalje s korištenjem’, ukazao je Brajković za Tportal. 

Signal polako preuzima prevlast

Naime, Elon Musk nedavno je u tvitu savjetovao korištenje aplikacije Signal, a mnogi su ga, izgleda, poslušali. Tako je posljedicom ove WhatsAppove i Facebookove odluke najviše profitirao upravo Signal koje se prema broju pretraživanja i preuzimanja probio na prvo mjesto popularnosti na App Storeu. 

U Hrvatskoj je Signal u utorak  bio najpopularnija aplikacija koju korisnici traže na Appleovoj trgovini aplikacija za iOS, a uspjela je preteći i ovih dana vrlo popularne aplikacije, LastQuake i EarthQuake za praćenje stanja s potresima. Na Google Playu Signal se također nalazi na prvom mjestu među besplatnim aplikacijama.  Signal slovi za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje, a izgleda kako postaje sve omiljenija brojnim korisnicima, prenosi portal miss7.24sata.hr. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close