Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Svake dvije minute u EU počini se seksualni zločin, među najtraženijim bjeguncima i Hrvat: Drašković je osuđen zbog silovanja, u bijegu je od 2010.

Svake dvije minute policija u Europskoj uniji zaprimi prijavu o seksualnom prijestupu: silovanju, seksualnom nasilju ili napadu, izvijestila je hrvatska policija koja se uz još 18 članica odazvala kampanji traganja za najopasnijim seksualnim prijestupnicima.

Bilo tko može biti žrtva seksualnog napada, ali su žene i djeca češće izloženi pa je Europol u sklopu kampanje s ciljem pronalaženja seksualnih prijestupnika zatražio uključivanje javnosti.

Pritom je 18 bjegunaca osumnjičenih ili osuđenih zbog seksualnih prijestupa istaknuto na internetskoj stranici najtraženijih bjegunaca u Europi EU Most Wanted Fugitives.

Na listi bjegunaca našao se i 53-godišnji hrvatski državljanin Mirko Drašković koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja te je u bijegu od 2010. usprkos europskom uhidbenom nalogu.

Online pozivu su se uz Hrvatsku odazvale Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjena Kraljevina, izvijestila je policija.

Tijela za provedbu zakona iz tih zemalja će u iduća četiri tjedna putem interneta i društvenih mreža objavljivati fotografije bjegunaca, a kampanju će se promicati i na brojnim medijskim kanalima kako bi se privukao što veći broj posjetitelja na internetsku stranicu najtraženijih bjegunaca u Europi.

“Dok završite s čitanjem ovog članka, negdje u Europskoj uniji bit će prijavljen najmanje jedan nasilni seksualni prijestup. Nemojmo više tratiti vrijeme!”, upozorava policija, koja je pozvala građane da joj pomognu Europu učiniti sigurnijom ako prepoznaju nekog s liste najtraženijih seksualnih prijestupnika.

Svaka informacija može se poslati anonimno putem internetske stranice te će izravno biti proslijeđena nacionalnim istražiteljima koji tragaju za bjeguncem.

Dosad su se takve dojave već pokazale neprocjenjivima te je od pokretanja projekta 2016. uhićen 91 kriminalac čija je fotografija objavljena na internetskoj stranici EU Most Wanted Fugitives, dok je u najmanje 33 slučaja to potaknuto informacijama dobivenim od javnosti.

Stranicu najtraženijih bjegunaca u Europi pokrenula je Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku Europola.

Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za lociranje kriminalaca u bijegu koje se sumnjiči ili su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te su za njima raspisani europski uhidbeni nalozi.
 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close