KolumneSlobodna Dalmacija

Supertalent preselio se s NoveTV na HTV

Popularni show Supertalent, koji se svake nedjelje prikazuje na Novoj TV preselio se ovog utorka na nacionalnu dalekovidnicu, gdje je nastupilo jedanaestero natjecatelja, a umjesto četvero raspojasanih ocjenjivača, ulogu je žirija preuzelo milijunsko gledateljstvo.

Pobjednikom je proglašeno jedno spadalo, koje je najbolje iskoristilo format emisije. Ne lezi vraže, ne treba se čuditi budemo li ga vidjeli na nekom summitu u društvu Donalda Trumpa i Borisa Johnsona. Vidjeli smo i povratnika s nekoga američkog sveučilišta koji je svoju obećavajuću znanstvenu karijeru žrtvovao za dobrobit domovine koja mu za to, sad se već zna, neće odati zahvalnost. On je inače dao svoj nemjerljivo veliki i originalni doprinos u detektiranju uvijek opasnih ustaških zmija. Tema, naime, njegove disertacije bila je prebrojavanje učestalosti imena Ante među Hrvatima u funkciji dokazivanja sklonosti ovoga naroda prema čovjeku koji se isto zvao Ante, a prezime mu znate.

Oni, navodni, i prema anketama najizgledniji kandidati su se trudili zaobliti ćoškove svoje uglate retorike, dok su dvije mlade partizanke rigale vatru “s čuke” (tako se nekad zvala kolumna davnog urednika ovih novina). Jedna se pri tome (fizički) okretala udesno, a druga ulijevo prema meti svojih strijela. Bivši pravaški lider, koji vodi tešku borbu s kilogramima, također je bio izravan i jasan, ali ne i nepristojan. Nikoga, za razliku od spomenutih dama, nije vrijeđao ni napadao. Samo se s vremena na vrijeme došaptavao s onom pozicioniranom po abecednom redu ljevije od njega.

Glavni saborski cirkusant ovaj je put ostao u sjeni onog obješenjaka, dok se pravednik među narodom sakrio pod kišobranom od kiše škakljivih pitanja. Onome pomalo uplašenom koji je sličio na učenika na maturalnom ispitu i koji se pojavio sa sloganom “sad ili nikada” (sad je zaista uvijek samo sad, ali nikada ne možeš reći nikada) bolje bi pristajao epitet “normalan”, puno bolje nego onome tko je upravo taj slogan izvjesio na svojoj jurišnoj zastavi i na plakatima i kojemu taj epitet pristaje kao vekerica na ruci ili kao Sjevernoj Koreji pridjevak demokratska republika, odnosno šaketanju naziv plemenita vještina.

Politika je postala dijelom estrade u kojoj profitiraju “estradni umjetnici” i mediji. Za publiku je ona postala prvorazredna zabava koju malo tko još ozbiljno shvaća. U takvom pristupu najbolje prolaze oni igrači koji najbolje izgledaju, koji ostavljaju neki dojam, koji su nametljivi, koji pogode nečiju emociju, a ono što oni govore malo tko čuje i sluša. Davno je Kundera napisao: ovo je vrijeme imagologije, a ne ideologije.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close