KulturaVečernji list

Sudska drama koja želi poručiti – tako je to kad vladaju republikanci
 | Autor : Netflix

Foto: Netflix


Nije bez razloga Netflix uoči predsjedničkih izbora pustio film koji se bavi jednom od sramotnijih američkih pravosudnih epizoda. Zna se da je filmski establishment u SAD-u žestoko protiv Trumpa, pa iako ovaj film nema veze s njim, mnoge će republikanske političke fore iz doba Nixona gledatelje jako podsjetiti na Trumpovu vladavinu. Priča nas vodi u 1969. i suđenje tzv. Čikaškoj sedmorki, vođama raznih aktivističkih ljevičarskih i antiratnih pokreta mladih, koji su optuženi za zločinačko udruživanje i izazivanje krvoprolića napadima na čikašku policiju. Naime, nekoliko mjeseci ranije, u jesen 1968., u Chicagu se održavala konvencija Demokratske stranke na kojoj je Hubert Humprey inauguriran u njihova predsjedničkog kandidata (Nixon ga je pobijedio), a ljevičarski aktivisti konvenciju su iskoristili kako bi masovno prosvjedovali za okončanje rata u Vijetnamu koji je i eskalirao u doba predsjednikovanja dvojice demokrata – J. F. Kennedyja i Lyndona Johnsona. U čikaškim parkovima i na ulicama tih je dana bjesnio sukob između prosvjednika i policije, a nekoliko dokumentarističkih sekvenci u filmu svjedoči o brutalnosti čikaških “čuvara reda” koji su bez pardona pendrecima razbijali glave mladićima i djevojkama i napadali ih oklopnim vozilima omeđenima bodljikavom žicom. Među sedmoricom optuženih najviše su se isticali ambiciozni Tom Hayden kojega glumi Eddie Redmayne i hipijevski Abbie Hoffman. Njega je u još jednoj nevjerojatnoj transformaciji odigrao Sacha Baron Cohen, mnogima iritantan glumac koji pokazuje izuzetni dramaturški potencijal. Svakako je najdojmljiviji dio filma kada on u ime cijele ekipe sjeda na stolac za unakrsno ispitivanje, a ako je sinopsis tog ispitivanja iole vjerno pretočen u film, onda je Hoffman, naoko zalutali jenkijevski hipi, sjajno parirao tužitelju. 

Sacha Baron Cohen naprosto krade cijeli show i pretvara inače scenski komad u nešto daleko primamljivije. Za razumijevanje ove političko-pravosudne spletke važno je bilo svjedočenje Lyndonova ministra pravosuđa Ramseya Clarka (Michael Keaton) koji je otkrio da je njihova vlada provela istragu i zaključila da su krvoproliće inicirali policajci, te da stoga nije pokrenut postupak protiv vođe prosvjednika. No s Nixonovom administracijom odmah stiže montirani proces koji pokreće novi ministar pravosuđa John Mitchell (John Doman), predvođen nevjerojatno nakaradnim sucem Juliusom Hoffmanom, za čije je vođenje odvjetnik William Kunstler (Mark Rylance) u jednom trenutku ustvrdio da ga se ne bi postidjeli ni u Hondurasu.

Ovaj epski Sorkinov komad vrtoglavi je rafal ozbiljne teatralnosti, ispunjen sjajnim ansamblom likova koji žvaču svaki centimetar kulise. Njegov je scenarij i ekonomičan i opširan, provlači se između frustracija u sudnici, tjeskobnih strateških pravnih sjednica i živahnih isječaka samih događaja u Chicagu.

Drama, SAD, 129 min.

Režija: Aaron Sorkin

Glumci: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close