Slobodna DalmacijaSport

Sudar starih lavova: Červar i Rivera legende su rukometa, neprikosnoveni znalci koji su za sva vremena zadužili svoje zemlje

Njih dvojica – 137 godina. Večerašnji okršaj Hrvatske i Katra ujedno je i okršaj najstarijih izbornika na Svjetskom prvenstvu, Lina Červara (70) i Valera Rivere (67). Legende su to svjetskog rukometa, neprikosnoveni znalci koji su za sva vremena zadužili svoje zemlje. Červar kao svjetski prvak i olimpijski pobjednik s Hrvatskom, a Rivera također kao svjetski prvak sa Španjolskom.

O našem Linu sve se zna, pisali smo već o tome da je najstariji izbornik u Egiptu, pa se valja prisjetiti kakva je veličina Rivera. Nakon što je s Barcelonom šest puta bio prvak Europe i 12 puta države, krajem 2008. preuzeo je španjolsku reprezentaciju s kojom je postao svjetski prvak 2013. pred svojim navijačima. Potom je prihvatio ponudu Katra s kojim je odmah 2015. napravio povijesni uspjeh osvajanjem srebra na SP-u.

Na tom putu Rivera je imao mnogo okršaja s Hrvatskom. Još tamo 2009. na Mundijalu kojemu smo bili domaćini doživio je težak poraz od Červara u prvom krugu u Splitu (32:22). Na Euru 2012. kada nas je vodio Slavko Goluža Rivera je slavio u drugom krugu, pa mu je onda Goluža uzvratio u utakmici za treće mjesto. Iste godine na Olimpijskim igrama u Londonu također smo bili bolji, kao i 2013. na SP-u u prvom krugu.

I na klupi Katra Riveru je put odveo na Hrvate na startu Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru kada je momčad Željka Babića šokirao pobjedom 30:23. Prije 12 mjeseci, ususret Europskom prvenstvu, Červar je u prijateljskoj utakmici svladao Riveru 33:28, no njihov današnji međusobni susret bit će kudikamo važniji za obojicu. Stari lavovi još su uvijek tu, ne posustaju i kroje poredak svjetskog rukometa.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close