Life Style

Stručnjaci otkrili koji su najprljaviji predmeti u kuhinji: Imamo savjete kako ih dobro očistiti

Sada više nego ikad, mnogi od nas promišljaju o čistoći svojih domova. Iako smo uvijek ciljali na kuću koja ne sadrži prašinu i prljavštinu te koja općenito izgleda čisto, izbijanje koronavirusa natjeralo nas je da se zapitamo jesu li naši domovi zapravo čisti. Ispostavilo se da, prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje većina ljudi ne pere pravilno i najvjerojatnije su kontaminirane štetnim bakterijama, poput E. coli. Srećom, pravilno čišćenje ovih predmeta nije preteško, kako piše Real Simple.

Otvarači za limenke
Otvarač za limenke dospio je na vrh popisa sveučilišta Rochester za kontaminirane kuhinjske predmete. Budite iskreni, koliko je nas otvorilo limenku i bacilo otvarač odmah u ladicu? Ili je samo dobio brzo ispiranje? Nije ni čudo da je ovaj predmet najprljaviji.

Nakon svake upotrebe otvarač za konzerve očistite sapunom i vodom. Za dodatnu dezinfekciju, obrišite otvarač konzerve otopinom izbjeljivača i vode ili dezinficijensom kupljenim u trgovini, a zatim pustite da se osuši.

Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo…


Soda bikarbona neizostavan je sastojak u svakoj kuhinji i to zbog različitih načina uporabe. Osim što se dodaje jelima, posebice u pripremi kolača za dizana tijesta, sodu mnoge domaćice upotrebljavaju i za čišćenje.

Daske za rezanje
Ako pripremate sirovo meso ili ribu, velika je vjerojatnost da je daska za rezanje prekrivena klicama. Budući da većina nas zna da ne bismo trebali čistiti daske za rezanje drva u perilici posuđa, morat ćemo naučiti pravi način ručnog pranja.

Prvi korak: Uložite u najmanje dvije ploče za rezanje, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće. Održavanje ovih ploča odvojeno će smanjiti potencijalnu unakrsnu kontaminaciju.

Dasku koja se koristi za pripremu mesa, poprskat ćete i obrisati razrijeđenom smjesom izbjeljivača, a zatim temeljito isprati vodom i pustiti da se osuši. Drugu dasku dobro operite sapunom i vrućom vodom.

Radne površine
Nedavno je kao rezultat koronavirusa povećan fokus na čišćenje radne površine, a mnogi od nas su saznali da ih nismo oprali na pravi način. Jedna ključna stvar: postoji razlika između čišćenja i dezinfekcije. Da biste pravilno oprali radnu površinu, prvo morate započeti s čišćenjem, a zatim dezinficirati.

Započnite tako što ćete obrisati radnu površinu i očistiti je kao i obično. Jednom kada površina izgleda vidljivo čista, vrijeme je za dezinfekciju. Poprskajte ili obrišite površinu razrijeđenom smjesom izbjeljivača ili dezinficijensom za kuhinjske površine.

Kuhinjske krpe i spužve
Oni su često vrlo kontaminirani, upozorava Medicinski centar Sveučilišta u Rochesteru. Zapravo idu toliko daleko da preporučuju da se spužva ne koristi u kuhinji – uopće. Umjesto toga, odlučite se za pročišćivač posuđa ili strugač od tvrde plastike koji se mogu očistiti u perilici posuđa. Ako se jednostavno ne možete rastati od svoje kuhinjske spužve, često je mijenjajte – barem jednom tjedno.

U idealnom slučaju, svakodnevno ćete htjeti koristiti čistu krpu. Nakon svake upotrebe temeljito je isperite i pustite da se osuši na zraku. Ako krpu koristite za brisanje poda ili druge nečiste površine, operite je u perilici rublja prije ponovnog korištenja.

Sudoper
Sudoper i odvod žarišne su točke za klice, pogotovo ako kuhate meso ili ribu. Redovito čistite sudoper tako što ćete ga poprskati smjesom izbjeljivača ili specijaliziranim dezinficijensom prije temeljitog ispiranja.

Svakih jedan do dva tjedna pokušajte ovo: u odvod ulijte jednu šalicu vruće vode, a zatim jednu šalicu izbjeljivača. Neka odstoji preko noći. To će sanirati odvod i riješiti neugodne mirise.

Pogledajte kako izgleda unutrašnjost perilice dok se u njoj pere posuđe:Isprobajte
Posteljina se treba prati barem jednom u dva tjedna – i to točno ovom metodom, kažu stručnjaci

prozvala tvrtku
Naručila je bikini preko interneta, a zgrozila se onime što je došlo: ‘Bilo mi je zlo kada sam ga vidjela’

Oprezno
Psihoterapeut poručuje ženama: Nikada ne ulazite u vezu s muškarcem koji ovo radiShow More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close