AutoVečernji list

Što se sve u Njemačkoj mijenja za vozače sljedeće godine

Nova godina donosi neke novosti za vozače u Njemačkoj. Neke su stvari već odlučene, druge se još čekaju. VEČERNJI TV
Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavkuFenix magazin naveo je što će se primijeniti 2021. godine i što biste trebali očekivati.

Savezna vlada i države još uvijek traže kompromis oko reforme kataloga novčanih kazni. Ako ga pronađu, tada će se primijeniti više kazne za vozače koji ugrožavaju bicikliste, a strože će kazne biti i za prebrze vozače.

Vozačima će biti i skuplja vožnja jer će se kod goriva uvesti nove cijene CO2 od 25 eura po toni. Benzin E10 bit će skuplji za oko sedam centi, a dizel oko osam centi. ADAC pretpostavlja da će cijene biti više od deset do jedanaest centi.  

Porez na ceste

Porez će biti viši za novoregistrirane automobile s više od 95 grama emisije CO2 po kilometru. S druge strane, pogodnosti imaju vozači e-automobila: Oslobađanje od poreza na vozila za električna vozila sada se odnosi na prve registracije do kraja 2025. Kada je riječ o putnicima, od 21. kilometra doplatak za putovanje raste s 30 na 35 centi po kilometru. Nije važno kojim se načinom prijevoza dolazi na posao, piše Fenix.

Mjerač goriva u novim automobilima

U budućnosti će proizvođači Komisiji EU morati prijaviti stvarnu potrošnju svakog pojedinog automobila. U tu će svrhu od siječnja u sva nova vozila instalirati takozvani “monitor potrošnje goriva”. Ova obveza proizlazi iz norme Euro-6d-final emisija koja će se primjenjivati na sve nove automobile od siječnja, a koji će napokon zamijeniti Euro-6d-temp.
Štednja


ULAGANJE U FINANCIJSKU PISMENOST MLADIH
S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama?To je osobito važno za proizvođače automobila: prosječna granica voznog parka od 95 grama CO2 po kilometru primjenjivat će se u budućnosti bez stražnjih vrata; ako se prijeđe ta vrijednost, kazne su neizbježne. Pravila za emisije NOx također postaju stroža.

Novo ograničenje za motocikle

Nove granične vrijednosti također se primjenjuju na motocikle: Euro 5 standard bit će obvezujući za sve novoregistrirane motocikle od siječnja. Međutim, prodaja eura 4 i dalje je moguća 2021. godine pod određenim uvjetima.

Pogledajte i video: Što mislite, može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close