KolumneSlobodna Dalmacija

Što, koga i zbog čega zapravo biramo

Sam Bog će znati zbog čega će netko zaokružiti broj jedan, a netko broj dva. Neće to biti uvijek po istom kriteriju. Netko će se povesti onim što oni nude, netko za njihovim karakterima, netko za svjetonazorima i političkim stavovima, a netko će opet uzeti u obzir ono što su do sada pokazali.

Glede prvog kriterija bitnih razlika nema. Tjerani željom za pobjedom ne nude nikakve promjene Ustava, izbornih ili referendumskih pravila. Čemu se opterećivati promjenama kad im je i ovako dobro. Karakteri su im, međutim, bitno različiti.

On je, to primjećuju i oni koji ga vole i oni kojima baš i nije drag, bahat, hvalisav i agresivan. Mrk je i nakostriješen i kad, i ako, moli “Oče naš”. To neće smetati njegovim simpatizerima, koji bi najradije da svojom protukandidatkinjom pomete prašinu. Ona je, pak, defenzivna, nasmiješena, naizgled dobroćudna i tolerantna.

Političke su razlike, barem na deklarativnoj razini, ogromne. Ona je pokrenula “Tri mora”, a on je protiv toga, ona se oslanja na SAD, dok on dovodi u pitanje sudjelovanje u NATO-ovim akcijama, njemu je bliži Tito nego Tuđman, a ona je dala Titovu bistu ukloniti iz ureda, ona je, dok se zločinci slobodno šeću gradom, protiv ćirilice u Vukovaru, a on je za nju, on je krajnje liberalan kad su u pitanju pobačaji i homo brakovi, ona je daleko odmjerenija, dok ona za sebe kaže da je vjernica, on ne krije svoj ateizam, itd.

U prilog svog predsjedničkog mandata KGK može istaknuti srednjoeuropsku orijentaciju i jačanje vojske, a Milanović u prilog svog premijerskog mandata fiskalizaciju računa.

Iza nje se vuku neki “gafovi”, kao rođendan u Mamićevoj režiji ili čestitke Bandiću za njegov rođendan, ali on je iza sebe ostavio neobjašnjene i prešućene situacije koje graniče sa zlouporabom položaja, kao remont aviona u Ukrajini, krediti HABOR-a i poslovi s Gradom za svoje bližnje, let državnom letjelicom na Krk radi privatnog susreta, oslobađanje poreza na ime njegova intimusa Tedeschija, donacije bliskim udrugama, nepotrebna obnova rezidencija u Bruxellesu i Washingtonu, skupocjeni najam ureda… Promijenio je i Zakon o HRT-u, koji mu je omogućio da praktički sam postavlja upravu. I njegove konzultantske usluge nakon premijerskog mandata na kojima se obogatio spadaju u sferu “trgovanja utjecajem”.

Njezin je uzlet omogućio otac imućni obrtnik, a njemu također otac dobro pozicioniran u političkoj hijerarhiji. Oboje su naučili strane jezike i oboje su vrlo ambiciozni i oboje danas školuju svoju djecu u inozemstvu. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close