AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Stiže hladni val, evo gdje će temperature biti najniže, minusi stižu čak i na otoke. Donosimo prognozu za vikend i naredni tjedan za obalu i kontinent

Iako se činilo da zime ove godine nema ni na vidiku, Hrvatsku je u petak zahvatio hladni val, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) potrajat će barem do utorka.

U subotu se na kopnu očekuje djelomice sunčano, uz povremeno više oblaka, mjestimice će pasti malo snijega. Na moru te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije sunčano. Na moru će jaka, na udare i olujna bura slabjeti, najprije u sjevernim krajevima.

Prema DHMZ-u, najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -10 do -5, a na Jadranu od -3 do 2 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna na kopnu od -3 do 1, a na Jadranu od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva.

Izuzev mjestimičnih oborina u nedjelju, do utorka se ne očekuju značajnije promjene. Kako javlja HRT, nakon utorka slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i jugom te češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija nego na kopnu.

DHMZ upozorava građane da je hladni val prilično opasna pojava, a slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. U Dalmaciji je opasnost od hladnog vala najizraženija na splitskom i dubrovačkom području, a posebno je velika u ponedjeljak i utorak.

Ponavljamo i upute HZJZ-a

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju građane da izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati ozbiljne posljedice na zdravlje, dovesti do nastanka ozljeda poput ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela (hipotermije), koja može imati i smrtni ishod. Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

– Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno.

– Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

– Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

– Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

– Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

– Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

– U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom                   izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati Hitnu medicinsku službu na 194 ili Centar za žurne službe na 112.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close