Slobodna DalmacijaSplit

Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja pri HGK: Nije u redu da restoran može prodavati kave za van, a kafić – ne može. Makar da zaradi 200 kuna!

Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, zalaže se za postupno popuštanje mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Kaže da se među ugostiteljima mogu čuti različiti stavovi po tom pitanju, a u slučaju otvaranja kafića, barova, restorana, određen broj njih strahuje da se ponovo ne povećaju brojke i treći put zatvore objekti. Kaže da ih većina takav udarac više ne bi mogla podnijeti.

– Kada se govori o mogućem posluživanju pića na otvorenom, ne može se na cijelu Hrvatsku gledati jednako. Na sjeveru bi oni koji imaju vanjske vrtove mogli staviti grijalice i posluživati vani piće, ali tko bi trebao iskontrolirati da se previše ljudi bez maski ne okupi oko njih?

U Splitu je, primjerice, situacija drukčija, pogotovo kada je lijepo vrijeme. Uz to, ne može se sada sjediti vani, a i pitanje je bi li nam to zimsko otvaranje terasa utjecalo na mjere očuvanja radnih mjesta, a posebno fiksnih troškova? Nama su ožujak i veljača buroviti i hladni, a onda u travnju bude kiše, promjenjivog i nestabilnog vremena, tako da praktički ne znamo koliko će nam otvaranje samo terasa pomoći – kazao je Stipe Jeličić.

Mišljenje stručnjaka i epidemiologa ne dovodi u pitanje, zato napominje da i o mogućem radu samo kafića s terasama treba dobro razmisliti. Smatra da su caffe barovi najviše pogođeni mjerama koje su još uvijek na snazi budući da restorani koji obavljaju dostavu mogu prodavati i kave “to go”, no kafići ne mogu, a Jeličić je istaknuo da bi to mogao biti prvi korak postepenog otvaranja i normalizacije stanja u ugostiteljstvu.

– Nije u redu da restoran može prodavati kave, a kafić ne može. Ne može to biti lošije rješenje od aparata za kavu po trafikama ili pekarnicama, po kojima svi tipkaju, diraju ih, pa onda stavljaju poklopac na šalicu i kasnije moraju dezinficirati i brisati ruke. Osim toga, tih 100, 500, 800 ili 1000 kuna koje bi možda netko zaradio kada je lijep dan, značile bi puno vlasniku kafića, ali je i neophodno za likvidnost. Vjerujem da bi većina vlasnika objekata sama to odrađivala, jer ovo sada više nije samo pitanje egzistencije već i zdravog razuma, osjećaju se korisno za obitelj. Makar da zaradi 200 kuna, dovoljno je – poručio je potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Smatra da bi to mogao biti prvi korak, ali u tom slučaju ugostitelji bi trebali spremiti štekate i ne dozvoljavati da se gosti tu okupljaju. Kasnije se može razmišljati o drugom koraku, otvaranju terasa, ako epidemiološka slika to dozvoli. Osim toga, otvaranje objekata usred zime, kaže, nije im cilj jer se ne može sjediti vani, ali takve odluke ostavljaju struci, jer im – vjeruju.

– Ovom prilikom moram reći da se zalažem za cijepljenje, jer ovako više ne možemo živjeti, ja ovako više ne mogu živjeti. Ako nam je medicina produžila vijek života, zašto im ne bi vjerovao i ovog puta. Druge nam nema, jer će ovo ostaviti i već je ostavilo velike negativne posljedice na stanovništvo. Pričam sa svojim radnicima, i to svakodnevno, stanje na terenu je teško – poručio je Jeličić.

Posebno je istaknuo da su fiksni troškovi i potpore ugostiteljima slamka spasa za sve tvrtke koje su trenutno zatvorene, ali se tako ne može još dugo.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close