Slobodna DalmacijaSplit

Splitski branitelji: Nestručna obnova kuća na Banovini je ratno profiterstvo i za njega ne smije biti zastare, kao ni za ratne zločine

Pozdravljamo inicijativu saborske oborbe, kako lijeve tako i desne, raznih građanskih aktivista, raznih medija i novinara, da se formira saborsko istražno povjerenstvo koje će istražiti tko je odgovoran za nestručno izvedenu obnovu objekata porušenih i oštećenih tijekom velikosrpske agresije na suverenu državu Hrvatsku na području Banovine.

Ne prihvaćamo argumente vladajućih da je nastupila zastara i da je praktički nemoguće nakon toliko godina sankcionirati odgovorne. Za nas je to nedvosmisleno ratno profiterstvo za kojega nema zastare.

Tvrdi to Zoran Buzdovačić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita uz suglasnost i u ime koordinacije braniteljskih udruga (Koordinacija udruga ratnih postrojbi SDŽ, Koordinacija braniteljskih udruga Grada Splita, te stradalničke udruge iz Domovinskog rata Grada Splita I SDŽ).

-Isto tako od vladajućih energično tražimo da se formira drugo istražno povjerenstvo koje će istražiti tko je za vrijeme velikosrpske agresije porušio sve te objekte i tko je za to odgovoran. Da nije bilo agresije u kojoj su objekti srušeni ne bi bilo ni obnove, što svakako ne amnestira one koji su obnovu izveli nestručno kako bi sebi priskrbili nepripadajući materijalnu korist- tvrdi Buzdovačić i nastavlja: 

– Ako nema zastare za ratno profiterstvo, onda pogotovo ne smije biti zastare za ratne zločine, kako nad ljudima, tako i nad njihovim materijalnim dobrima. Drago nam je da su se u pomoć nastradalima od potresa na Banovini između ostalih građana svesrdno uključili i hrvatski branitelji iz cijele Hrvatske, pa čak i oni sa Banovine kojima su njihovi susjedi rušili ili naređivali rušenje njihovih kuća. 

I ovaj put su Hrvati pokazali svoje veliko hrvatsko srce i veliku snagu oprosta koju im daje njihova vjera u Boga i katolička crkva.

Mi Hrvati u ovoj nesreći pomažemo svim unesrećenima ne gledajući pri tome tko je koje nacionalnosti i vjeroispovijesti, za razliku od domaćih i uvoznih četnika koji su točno birali čije će se kuće rušiti.

I da ironija bude veća, vidimo da se danas obnavljaju kuće pojedincima koji su izravno bili uključeni u velikosrpsku agresiju i zbog kojih su mnogi Hrvati ostali beskućnici za vrijeme Domovinskog rata.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close